2. Zagreb MentalFest

2. Zagreb MentalFest

"Tko danas nema psihičkih problema, taj nije normalan"

Pozivamo vas na 2. Zagreb MentalFest, dvodnevno događanje koje za cilj ima u javnome prostoru otvoreno progovarati o temama vezanim uz mentalno zdravlje, čime se direktno potiče destigmatizacija osoba koje se zbog teškoća mentalnog zdravlja suočavaju sa psihosocijalnim izazovima.

Svake je godine naglasak na određenoj temi, a ovogodišnju najbolje opisuje gore navedeni citat iz drame "Žena bez tijela" Mate Matišića - Tko danas nema psihičkih problema, taj nije normalan.
Prvi dan festivala će kroz niz zabavno-informativnih aktivnosti na otvorenom posjetiteljima osvijestiti važnost otvorenog javnog dijaloga o temama mentalnog zdravlja. Uz to će imati priliku upoznati se s različitim udrugama koje u Hrvatskoj djeluju na ovom području.

Drugi će se dan nastaviti u zatvorenom prostoru te će se nizom radionica, predavanja, projekcija filmova i okruglim stolom javnosti približiti suvremene metode i pristupi brizi o mentalnom zdravlju, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Pogram 2. Zagreb MentalFesta:

1.DAN (24.05.2019. petak; Lenucijeva potkova)

Manifestaciju započinjemo crvenim alarmom koji će nas podsjetiti na neke od poražavajućih statistika o mentalnom zdravlju u RH. Nakon toga razni stručnjaci  koji se bave područjem mentalnog zdravlja, održat će inspirativna izlaganja te nam ponuditi moguća rješenja za određenu problematiku. U neformalnom okruženju, točnije na klupama zelenih površina Lenucijeve potkve (detalje lokacije objavit ćemo naknadno) svi zainteresirani posjetitelji pozvani su da se usude na razgovor s psihijatrima, psiholozima, psihoterapeutima ali i sa stručnjacima po iskustvu. Na taj način doprinijet ćemo osvješćivanju i boljem razumijevanju brige o mentalnom zdravlju šire javnosti.

Razgovarat ćemo i s članovima udruga koje djeluju na području brige o mentalnom zdravlju u Gradu Zagrebu te otvoriti neka pitanja kako civilna zajednica i društvena angažiranost mogu pomoći kad institucije ne rade svoj posao.

Kampanja #USUDISE nastala je iz potrebe da se dijalogom u javnom prostoru osvijesti destigmatizacija osoba koje se suočavaju s psihosocijalnim teškoćama. Odnosno, kako je mentalno zdravlje svakodnevnica modernog čovjeka te da malim koracima kao što su komunikacija, empatija i međusobno razumijevanje možemo postići mnogo.

Fotografije poznatih osoba koje podržavaju kampanju #usudise bit će objavljene na Facebook stranici Zagreb MentalFesta i na www.ludruga.hr. Sudjeluju: Jelena Miholjević, Vili Matula, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Barbara Nola, Ana Maras Harmander, Judita Franković, Amanda Prenkaj.

Program započinjemo u 16:30 Utrkom u brzom hodanju i nastavljamo sa informativnim, kulturnim, glazbenim i art događanjima do 22:00 sata.

"Što kaže struka?" kratka izlaganja u kojima sudjeluju:

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander: „Utjecaj vršnjačkog nasilja na mentalno zdravlje djece i mladih; bullying i cyberbullyin, Vinko Drača, doktorand (Poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti, FFZG): „Glasovi pacijenata psihijatrijskih klinika u povijesti psihijatrije“, Dr. med. psihijatar Hrvoje Handl: „Jesam li ja drugačiji od vas?!“, Ljiljana Marinac, gestalt psihoterapeutkinja : „Upoznaj samoga sebe“, Vlatka Ročić Petak i Robert Janeš, stručnjaci po iskustvu peer rada, Ludruga: „Ništa o nama bez nas“, Doc. dr. sc. specijalist psihijatrije Martina Rojnić Kuzman:  „Stigma“, Tončica Šiško, plesni terapeut: „Govoriti pokretom“, Doc. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina: „Stigma mentalnih bolesti u medijima“

Nakon izlaganja stručnjaci sele na klupe na kojima će razgovarati sa zainteresiranima.

TKO JE OVDJE LUD? Članovi Ludruge , glumci i pisci čitaju svoja autorska djela

Sudjeluju:  Sanja Baković, Goran Ferčec, Luka Janeš, Robert Janeš, Vedrana Klepica, Natalija Mihelin, Toni Pavković, Erika Reicher, Livija Reškovac, Ana Šolc, Ivan Vidić, a Drago Glamuzina, Kristijan Novak i Milko Valent izabrali su svoja autorska djela koja će čitati glumci.

IZLOŽBA PERSONALNE GRANICE / mogućnosti tumačenja, Krešimir Katušić, kipar

Koncept: 49 figura od pečene šamotne gline na 49 jasenovih stupova koje prema riječima autora „komuniciraju s idejama mitske svijesti: katarzom individue kroz pet psihičkih stanja, mnoštvom kao jedinstvom različitosti i individue koja pretpostavlja plemenitu žrtvu za zajednicu.“

IZLOŽBA „ZOOM PSIHA“ projekt je koji provodi skupina studenata psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u suradnji s fotografima i profesorima psihologije u svrhu destigmatizacije psihičkih poremećaja putem fotografija. Cilj projekta je ukazati na postojeću stigmatizaciju psihičkih poremećaja i osoba koje se s njima suočavaju, u našem društvu te, putem fotografija, započeti proces destigmatizacije.

PERFORMANS Ubaci papir i izbaci problem

Cilj opravdava sredstvo.
Sredstvo: rezač papira
Model: uništavač-problema-i-noćnih-mora-2019

 GLAZBENI I VIDEO PROGRAM

Sudjeluju:  DJ Dunja Bovan,Ivan Čuić, Matija Dedić,Ivan Đuričić,Vid Hribar i Nina Bajsić, Jeboton,Tesa Litvan,Ivana Kindl,Mate Matišić, Maja Posavec,Sara Renar, Ivana Starčević, stand up komičari iz Studija smijeha

Pridružiti će nam se još neki gosti iznenađenja, sve novosti pratite u objavama na fb stranici 2. Zagreb MentalFesta

Cjelokupni program vode: Aadrian Pezdirc i Urša Raukar

2.DAN (25.05.2019. subota; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Rockefellerova 4)

Blok GOVORIM

PREDAVANJA:
10:00-10:30 Radmila Stojanović Babić: „Sveobuhvatni pristup oporavku (CARE metoda)“
10:30-11:00 Danijel Štimac: „Mentalno zdravlje kao javno zdravstveni prioritet“
11:00-11:30 Luka Janeš: „Bioetika, ekologija i hortikulturalna psihoterapija“
11:30-12:00 Luka Perušić: “Senzibilizacija video igrama“
12:00-12:30 Hrvoje Handl: „Izjava:Jesam li ja drugačiji od vas?“

RADIONICE:
10:00-11:00 Ljiljana Marinac: „Upoznaj samoga sebe“
11:15-12:15 Ksenija Kapelj i Vlatka Ročić Petak: „Aktivno slušanje i efektivna komunikacija“

12:30-13:00 PAUZA ZA RUČAK

Blok DJELUJEM

13:00-13:45 Dokumentarni film: „Pola sata u tuđim cipelama“
Izlagači: Tim udruge Ludruga (Alen Orešković, Vlatka Ročić Petak, Ksenija Kapelj
13:45-14:30 Dokumentarni filmovi udruge BoliMe: „Kad te boli moraš reći“
Izlagači: Tim udruge BoliMe (Marina Vitković, Adrijan Pizdirc, Judita Gamulin, Draga Komparak)
14:30-15:00 Martina Barbiš: "Iskustva psihijatrijske hospitalizacije"
15:00-15:45 Dokumentarni film Nizozemski F.A.C.T. tim: "Mobilni peer tim"
Izlagači: Mobilni peer tim udruge Ludruga (Majda Grah, Ljiljana Marinac, Marija Savić, Ksenija Kapelj, Vlatka Ročić Petak, Alen Orešković)

15:45-16:00 PAUZA

Blok MIJENJAM

16:00-18:00 OKRUGLI STOL: "Međusektorska suradnja: multidisciplinarni pristup u području mentalnog zdravlja"
MEDICINA - govornici: javnozdravstvo - Danijela Štimac, psihijatrija - Hrvoje Handl,
HUMANISTIKA - govornici: filozofija - Luka Janeš, psihologija - Boris Jokić
DRUŠTVO/ZAKONODAVSTVO – govornica: socijalni rad Marijana Kletečki Radović
OBRAZOVANJE - govornik: Boris Jokić
NGO - govornica: Vlatka Ročić Petak
ART - govornik: Krešimir Katušić

Moderator: Ksenija Kapelj

Novosti o 2. Zagreb MentalFestu možete pratiti na fb događaju, a pozivamo vas da posjetite i službenu fb stranicu Zagreb MentalFesta.

Zagreb MentalFest udruga Ludruga - 100% Ljudi provodi u partnerstvu sa udrugom BoliMe, Udruga za psihosocijalnu pomoc "Susret", a u suradnji sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim bioetičkim društvom, glumicom Uršom Raukar te mladim redateljima Hrvojem Korbarom, Leom Fleger i Marinom Pejnović sa studentima 3. g. Menadžmenta i produkcije u kulturi PVZG.

Organizaciju financijski podupire Grad Zagreb  ̵  Gradski ured za zdravstvo.