Zagreb

Svečano predstavljanje projekta "Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama" održali smo u utorak, 23. lipnja 2020. u Hotelu International u Zagrebu.

Skupu se pozdravnim govorom obratila Ljubica Lukačić, zastupnica u Hrvatskom saboru za osobe s invaliditetom. Predstavljanje smo nastavili projekcijom kratkog informativnog filma u kojem članovi Mobilnog peer tima Ludruge govore o ciljevima ovog projekta, očekivanim rezultatima i dosadašnjem radu naše Udruge.

Kratkim, jezgrovitim jasnim prezentacijama predstavili su se naši partneri Udruga za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenje duševnog zdravlja i kvalitete života "Lukjernica" iz Dubrovnika, Udruga za zaštitu i promociju mentalnog zdravlja u zajednici "Gita" iz Ogulina, Udruga za psihosocijalnu pomoć "Susret" iz Zagreba, Udruga za unaprjeđenje duševnog zdravlja "Vrapčići" iz Slavonskog Broda, Centar za pružanje usluga u zajednici "Ja kao i ti" iz Osijeka, Stiching koalicija za rad sa psihotraumom i mir iz Vukovara, te suradnička Udruga Feniks iz Splita.

Potom je voditeljica projekta predstavila planirane projektne aktivnosti, ciljeve i očekivane rezultate. Slijedila je diskusija s publikom tijekom koje smo zajedno s partnerima odgovarali na postavljena pitanja. Događaj je medijski popratila HTV, snimljeni prilozi emitirani su na više programa Hrvatske televizije i na radio Sljemenu. Prilozi se mogu pogledati na ovoj mrežnoj stranici. Po završetku službenog dijela programa družili smo se s partnerima i zainteresiranima iz publike uz domjenak. Događaj je organiziran i proveden u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Sredstva iz ovog projekta omogućila su Mobilnom peer timu Ludruge kontinuirani rad u pružanju usluga peer podrške u zajednici na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije tijekom prvog tromjesečja provedbe.

O projektu  „Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama“ u medijima

https://drive.google.com/file/d/1AmNcpVCrbQOid1HTG6jD6o42TnH-q_59/view?ts=5f216fc7 (Zagreb)

https://drive.google.com/file/d/1ryO6sXx1Vl2k_HrI_mhW5ugsk8Rs11In/view?ts=5f216fee (Zagreb)

https://drive.google.com/file/d/1IfgMRSGR7fxRfqg_3eudhiua3tYnIJ1j/view?ts=5f217015 (Zagreb)

Dubrovnik

U Dubrovniku smo svečano predstavljanje projekta "Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama" održali u utorak 30. lipnja 2020. u Dvorani Ivana Pavla II. Kao i u Zagrebu program smo započeli projekcijom kratkog informativnog filma, koji su članovi Ludruge snimili za potrebe predstavljanja ovog projekta. Potom su se predstavili naši partneri Udruga za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenje duševnog zdravlja i kvalitete života "Lukjernica" iz Dubrovnika, Udruga za zaštitu i promociju mentalnog zdravlja u zajednici "Gita" iz Ogulina, Udruga za psihosocijalnu pomoć "Susret" iz Zagreba, Udruga za unaprjeđenje duševnog zdravlja "Vrapčići" iz Slavonskog Broda, Centar za pružanje usluga u zajednici "Ja kao i ti" iz Osijeka, Stiching koalicija za rad sa psihotraumom i mir iz Vukovara, te suradnička Udruga Feniks iz Splita. Nakon toga je voditeljica projekta predstavila projektne aktivnosti, ciljeve i očekivane rezultate. Po završetku službenog dijela programa družili smo se s partnerima i zainteresiranima iz publike uz domjenak.

Zaposlenicima, članovima i volonterima partnerske Udruge Lukjernica iz Dubrovnika zahvaljujemo na odličnoj organizaciji, počevši od smještaja nas i naših partnera u samom centru Dubrovnika, do pozivanja medija i velikog broja gostiju, te svemu ostalom što su poduzeli da ovaj događaj dobije vrijednost koju zaslužuje. Prisutnoj publici zahvaljujemo na aktivom sudjelovanju tijekom diskusije, angažmanu i pozitivnim reakcijama. Događaj je organiziran i proveden u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Dan nakon svečanog predstavljanja, u srijedu 1. srpnja 2020. u prostorijama Udruge Lukjernica u Dubrovniku, održali smo jednodnevnu informativnu i iskustvenu radionicu za osnivanje grupa peer podrške u okviru Projekta, za devetnaest (19) sudionika.

2. srpnja 2020. u prostorijama Udruge Lukjernica održali smo prvi dio dvodnevne radionice za facilitatore grupa peer podrške (trening za facilitatore) u okviru projekta "Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama". Na radionici je aktivno sudjelovalo 14 sudionika. Svi sudionici prethodno su odradili jednodnevnu informativno-iskustvenu radionicu za osnivanje grupa podrške.

3. srpnja 2020. u prostoru Udruge Lukjernica okupilo se deset sudionika te smo u odličnoj radnoj atmosferi priveli kraju našu dvodnevnu radionicu za facilitatore grupa peer podrške (trening za facilitatore) u okviru Projekta. Kakvi su dojmovi možda najbolje opisuju slijedeće rečenice iz evaluacijskih listića:

- Na pitanje - Što mislite da je bilo dobro u našem pristupu?

dobili smo odgovor - Način na koji ste pojašnjavali, razgovarali i davali nam informacije kako se postaviti u različitim situacijama. - i odgovor - Otvoreni dijalog!

- Na pitanje - Što vam je bilo najkorisnije? - dobili smo odgovor - Najkorisnije mi je bilo govoriti o zadanoj temi jer mi je to inače veliki problem govoriti pred drugim ljudima. - i još jedan - Najkorisnije mi je bilo što sam pobijedila strah i sram i govorila pred drugima.

U srijedu i četvrtak 8. i 9. srpnja 2020. u Dubrovniku održali smo dvodnevnu CARe edukaciju. CARe je skraćenica od Comprehensive Approach to Rehabilitation (hrv. sveobuhvatni pristup rehabilitaciji). Radionica je namijenjena stručnjacima s područja brige o mentalnom zdravlju, kako bi u svom radu s osobama koje se suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja, implementirali CARE metodologiju u pružanju optimalne skrbi. Dvodnevnu CARe informativnu edukaciju za stručnjake po profesiji vodile su Radmila Stojanović Babić i Sabina Hotić Copetti iz partnerske Udruge Susret iz Zagreba.

Unatoč vrućini i početku edukacije u popodnevnim satima nakon radnog vremena, okupio se zavidan broj zainteresiranih za ovu metodu pristupa podršci osobama sa psihosocijalnim teškoćama.

O projektu  „Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama“ u medijima

https://www.youtube.com/watch?v=paCrxw4bg3k

(Libertas TV Dubrovnik)

Split

Svečano predstavljanje projekta "Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama"  u Splitu održali smo 7. srpnja 2020. u dvorani Hrvatske odvjetničke komore pred nešto više od 50 zainteresiranih sudionika, koji su nam svojim aktivnim sudjelovanjem u diskusiji nakon predstavljanja pružili veliku podršku. Službeni program predstavljanja bio je isti kao i u Zagrebu i Dubrovniku, nakon čega smo se neformalno družili sa zainteresiranim sudionicima na domjenku. Događaj je organiziran i proveden u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Splitu zahvaljujemo što su prepoznali vrijednost i važnost našeg Projekta za društvenu zajednicu i podržali ga ustupanjem svog  prostora bez naknade.

Članovima, volonterima i predsjednici suradničke Udruge Feniks iz Splita Marini Vidović ovim putem zahvaljujemo  na dobro odrađenom poslu, odličnoj organizaciji, posjećenosti i vidljivosti Projekta u medijima.

U srijedu 8. srpnja 2020. u prostorijama Info zone u Jerinoj 1 u Splitu, održali smo jednodnevnu informativnu i iskustvenu radionicu za osnivanje grupa peer podrške u okviru projekta "Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama". Na radionici je bilo šesnaest sudionika, neke od njihovih reakcija iz evaluacijskih listića su:

Na pitanje - Što Vam je bilo dobro u pristupu - ima odgovora kao:

- Otvorenost, strpljenje

- Uvažavanje svakog člana i davanje prostora za dijeljenje iskustava

Na pitanje -Što biste mijenjali u pristupu - neki od odgovora:

- Treba više konkretnih uputa za formiranje i rad grupe podrške

- Predugo traje

Povratne informacije koje dobijemo od sudionika putem evaluacijskih listića izuzetno su nam korisne za pripremu hodograma budućih radionica i usavršavanje metodologije rada.

U četvrtak, 9.7.2020. održali smo prvi dio dvodnevne radionice za facilitatore grupa peer podrške (trening za facilitatore) u okviru projekta "Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama" sa trinaestero članova Udruge Feniks i Udruge Lica duše iz Splita. Radionica je protekla u intenzivno aktivnoj atmosferi, ispunjenoj željom sudionika za novim iskustvenim saznanjima. Završili smo evaluacijom dojmova, svatko od nas šesnaestero je pojedinačno opisao kako se nakon radionice osjeća. Rastali smo se umorni, ali zadovoljni, s pozitivnim nestrpljenjem očekujući drugi - završni dio radionice.

U petak 10.7.2020. održali smo drugi dio dvodnevne radionice za facilitatore grupa peer podrške (trening za facilitatore) u okviru Projekta, s trinaest članica/ova Udruge Feniks i Udruge Lica duše iz Splita.

Radionica je protekla u jednako aktivnoj atmosferi, ali u klimi znatno manje nabijenoj inter/intrapersonalnim emotivnim procesima koji se neminovno pojavljuju u prvom susretu s novim metodama. Bilo nam je teško rastati se no svi smo se složili da ćemo nastaviti suradnju tijekom i nakon završetka Projekta, jer želimo da se ovakvi primjeri dobre prakse održavaju, te proširuju i nadograđuju prema potrebama koje se ukažu u zajednici.

Nekoliko dojmova i reakcija na radionicu iz evaluacijski listića

Pitanje:

- Što je Vama bilo najkorisnije?

Odgovori:

- Iskustvo bivanja u grupi podrške

- Osvještavanje na osobnoj (i grupnoj!) razini o važnosti bivanja u trenutku i govorenja reagiranja iz sadašnjeg momenta

- Spoznaja da uzimanje odgovornosti za druge (štićenje) ne pomaže nikome

- Saznanje o teškoćama na koja mogu naići u postupku facilitacije grupe

___________

Pitanje:

- Što biste mijenjali u pristupu, koje su vaše sugestije za unapređenje?

Odgovori:

- Da ravnomjernije budu raspoređene uloge edukatora/facilitatora jer različiti stilovi/osobnosti/iskustva otvaraju prostor za širinu učenja i nude više mogućnosti

- Kraće trajanje radionice, ali više radionica (brojčano)

- Malo više strukture i pojašnjenja uloga i modaliteta rada na vrijeme

- Iz trenutne pozicije zadovoljstva svim doživljenim, nemam zamjerki 🙂❤️

O projektu  „Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama“ u medijima

https://www.youtube.com/watch?v=bi33yeeMGFY

(Mreža TV Split)