Edukacije i treninzi odrađeni u 6 županija

Od početka provedbe projekta prošlo je nešto više od godinu dana. Možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima projektnih aktivnosti. U skladu s planom provedbe aktivnosti uspjeli smo odraditi CARe edukaciju u 6 županija, trening facilitatora i radionice za osnivanje grupa peer podrške također u 6 županija. Nakon provedenih treninga i edukacija u 5 županija oformilo se 6 grupa peer podrške koje se uspješno i kontinuirano održavaju u lokalnim zajednicama. Rad facilitatora grupa peer podrške konstantno pratimo putem terenskih i online konzultacija. Širenje mreže peer podrške u lokalnim zajednicama lijepo napreduje i stvoreni su preduvjeti za pokretanje Mobilnih peer timova.

Suradnja s edukatoricama iz Nizozemske

U skladu s planom provedbe aktivnosti u prvom tromjesečju ove godine namjeravali smo zajedno sa našim suradnicama edukatoricama iz Nizozemske u 6 županija provesti Iskustvene radionice za osnivanje Timova, Radionice izrade Osobnog plana oporavka i Edukaciju za peer stručnjake. Plan provedbe aktivnosti morali smo prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji kako u Republici Hrvatskoj tako i u Kraljevini Nizozemskoj. U dogovoru s našim partnerima i suradnicama edukatoricama odlučili smo edukacije i radionice provesti online putem aplikacije Zoom u drugoj polovici mjeseca srpnja.

Uslijedio je opsežan posao pripreme radionica za online način rada koji ima svoje zakonitosti i u mnogo čemu se razlikuje od provedbe uživo na terenu. Mnogo toga se dodatno moralo odraditi kako edukacija ne bi izgubila na kvaliteti zbog online načina rada. Od izrade hodograma, protokola, edukacijskog materijala, uspostave funkcionalnog komunikacijskoj kanala do rješavanja tehničke logistike potrebne za nesmetan i kvalitetan rad.

Motivacija i entuzijazam

Šalimo se kako bi bilo gotovo nepristojno upisati sve radne sate koje smo proveli u pripremi ove aktivnosti u tablicu koju smo dužni voditi, ali motivaciju i entuzijazam crpimo iz činjenice da je puno polaznika zainteresiranih za peer rad. Upravo su u tijeku Iskustvene radionice za osnivanje Timova na kojima polaznici dobivaju osnovna znanja i vještine kako bi bili spremni za praćenje Radionice izrade Osobnog plana oporavka i Edukaciju za peer stručnjake koja će se odvijati na engleskom jeziku uz osiguran simultani prijevod.