Izvješće o radu udruge Ludruga u 2018. godini

Izvješće o radu udruge Ludruga u 2018. godini

PROJEKTI

 1. Grupa uzajamne psihičke podrške „Stručnjaci po iskustvu“
  https://ludruga.hr/grupe-uzajamne-podrske/
 2. Grupa podrške "Od supatnika do suputnika"
  https://ludruga.hr/od-supatnika-do-suputnika-grupa-uzajamne-podrske/
 3. Psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka
  https://ludruga.hr/psihicko-zdravlje-u-zajednici-terapija-po-mjeri-covjeka/
 4. Psihosocijalni interventni timovi
  https://ludruga.hr/psihosocijalni-interventni-timovi/
 5. Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici
  https://ludruga.hr/mobilni-tim-psihosocijalnu-potporu-zajednici/
 6. Radijska emisija L(j)udnica u eteru
  https://ludruga.hr/ljudnica-u-eteru/
 7. Radionice za učenike Srednje medicinske škole Vrapče u sklopu predmeta Zdravstvena njega u zaštiti mentalnog zdravlja
  U razdoblju od siječnja do lipnja 2018. održano je ukupno 9 radionica u trajanju od po 5 sati za učenike 4. razreda Škole za medicinske sestre Vrapče u sklopu predmeta Zdravstvena njega u zaštiti mentalnog zdravlja. Radionice su osmislile i provele članice udruge Ksenija Kapelj i Vlatka Ročić Petak u suradnji s prof. Suzanom Ribarić, na temelju tema iz kurikuluma: identitet, mehanizmi obrane, stigma, terapijska komunikacija, vještine pregovaranja, krizne intervencije i stres. Tijekom izvedbe radionica korištena je metoda forum kazališta kao alata kojim se potiče i osnažuje sposobnost verbalnog izražavanja, razumjevanje i vježbanje neverbalne komunikacije u svrhu prihvaćanja multikulturalnih razlika, jačanja socijalnih vještina, razvijanja empatije i nenasilnih metoda rješavanja konflikata, razvijanja tolerancije i razumijevanja ljudskih prava.
 8. U prosincu 2015. sklopili smo ugovor s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društvao financiranju institucionalne podrške u trajanju do kraja 2018.godine.

U MEDIJIMA

Svibanj:
Gostovanje predsjednice I dopredsjednice Udruge Ludruga Vlatke Ročić Petak I Ksenije Kapelj u emisiji Z1 Televizije ZAGREBE, DOBRO JUTRO u kojoj su najavile prvi Zagreb Mental Fest.
https://www.youtube.com/watch?v=5DLz8oepZdg

Objavljenje najave Zagreb Mental festa u medijima:
http://www.urbancult.hr/35721.aspx
http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/zagreb-mental-fest
http://www.h-alter.org/vijesti/zagreb-mental-fest

Listopad
Gostovanje predsjednice I dopredsjednice Udruge Ludruga Vlatke Ročić Petak I Ksenije Kapelj u emisiji 'Ovo malo duše' Ankice Tomašković na drugom programu Hrvatskog radija u kojoj su predstavile rad Ludruge.
http://radio.hrt.hr/emisija/ovo-malo-duse/1032/

Gostovanje predsjednice I dopredsjednice Udruge Ludruga Vlatke Ročić Petak I Ksenije Kapelj u emisiji Metropola, Mreža TV u kojoj su predstavile rad udruge s naglaskom na prvi Mobilni peer tim oformljen u travnju 2018. godine.
https://www.youtube.com/watch?v=PrSBPiE-pCU

Gostovanje predsjednice I dopredsjednice Udruge Ludruga Vlatke Ročić Petak I Ksenije Kapelj u emisiji Svakodnevica, Jabuka TV u kojoj su predstavile projekt Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici te rad udruge opčenito.
https://youtu.be/1oEsZGEqDLc

Studeni
Obava u slovenskom časopisu Kralji ulice o udruzi Ludruzi opčenito, nastala kao rezultat posjeta profesora socijalne pedagogije Bojana Dekleve i studenata Ludruzi.
https://www.vecernji.hr/lifestyle/osobama-s-mentalnim-problemima-u-njihovim-domovima-pomazu-peer-strucnjaci-1280214

Prosinac
Objava u slovenskom časopisu Kralji ulice o mobilnom timu udruge Ludruge
https://drava.info/2018/12/predavanje-psihicka-patnja-i-racunalne-igre-i-prikazivanje-dokumentarnog-filma-otvoreni-dijalog-redatelja-daniela-macklera-u-cetvrtak-u-knjiznici/

Osmišljeno I realizirano šest vlastitih radijskih emisija „L(j)udnica u eteru“ u kojima smo obradili širok spektar zanimljivih tema s područja mentalnog zdravlja
https://www.facebook.com/pages/category/Radio-Station/Ljudnica-u-eteru-127007417961203/

OKRUGLI STOLOVI, PROJEKCIJE I TRIBINE, PREDAVANJA I PREZENTACIJE, TEČAJEVI I EDUKACIJE, RADIONICE, PREDSTAVE

Okrugli stolovi:
"Psihosocijalna potpora u zajednici kao preduvjet deinstitucionalizacije" ,okruglim stolom započeli smo provedbu projekta "Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici"
Okrugli stol o fenomenu čujenja glasova i Hearing Voices pokreta u sklopu prvog Zagreb Mental Festa

"Mobilni peer tim za psihosocijalnu potporu" okruglim stolom smo predstavili rezultate djelovanja prvog Mobilnog peer tima, iskustva, prepreke, te značaj peer rada općenito.

Predavanja i prezentacije:

"Peer expertise and leadership: nothing about us without us" na 3. EU Compass Forumu u Luxembourgu, kojom smo predstavili sve sto smo do sad postigli za brigu o mentalnom zdravlju u Hrvatskoj.

"Peer expertise and leadership" na petom međunarodnom WHOCC susretu u Lilleu, koji se održavao na temu 'Active citizenship and empowerment in community mental health: Participative innovations in France and abroad'.

Organizirali smo predavanje na temu „Psihička patnja i računalne igre: Integrativnobioetičke dimenzije Senuine žrtve“, Luke Perušića, Centar izvrsnosti za Integrativnu bioetiku, u Knjižnici „Fran Galović” u Koprivnici

Održali smo gostujeće predavanje na Studijskom centaru socijalnog rada, studentima koji slušaju kolegij Socijalni rad u području mentalnog zdravlja. Predstavili smo programe I aktivnosti koje provodimo s naglaskom na anti-stigma programe I psihosocijalnu potporu u zajednici.

Predstave:
Na 3. EU Compass Forumu u Luxembourgu odigrali smo predstavu 'S druge strane ogledala' kojom je zatvoren prvi dan EU Compass Foruma.

Odigrali smo predstavu „S druge strane ogledala“ u Udruzi umjetnika Vjekoslav Majer. Predstavu su osmislili, kreirali i igraju je članovi Ludruge, osobe s psihosocijalnim izazovima, te na taj način rade na vlastitom osnaživanju i prevladavanju autostigme. Stigmatizacija osoba s psihosocijalnim izazovima detektirana je kao jedan od osnovnih problema našeg društva, a do pozitivnih promjena društvene svijesti moguće je doći upravo ovakvim prezentacijama u formi predstave.

Radionice:
Osmislili smo organizirali I održali Radionicu aktivnog slušanja i efektivne komunikacije kao uvod u Tečaj za peer radnike I Tečaj za izradu osobnog plana oporavka u sklopu projekta Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici.

Radionica o fenomenu čujenja glasova iz perspektive Hearing Voices pokreta, Radionica “Značenje Grupa (samo)podrške u Hearing Voices pokretu”, Radionica aktivnog slušanja i efektivne komunikacije, Radionica ekspresivne art terapije u sklopu prvog Zagreb Mental Festa

Tečajevi i edukacije:
Organizirali smo I održali Tečaj za peer radnike i Tečaj za izradu osobnog plana oporavka (WRAP). Tečajeve je vodila edukatorica, peer radnica iz Nizozemske, Cassandra Barkman. Nakon završenih tečajeva, 21 osoba je osposobljena za peer rad, bilo samostalni ili u mobilnim timovima.

Dvije članice Udruge završile su trodnevnu edukaciju o korištenju Forum teatra u radu s mladima te osobama s invaliditetom, koju je organizirao Savez SUMSI u sklopu projekta"Kazalište na drugačiji način".

Projekcije i tribine:
Projekcije dokumentarno igranih filmova 'Liječnica koja čuje glasove', 'Uzmi ova slomljena krila', 'Bio jednom grad luđaka' , 'Metin glas' i ‘Spona’ s popratnim tribinama I diskusijama u sklopu prvog Zagreb Mental Festa.

Projekcije dokumentarnih filmova Uzmi ova slomljena krila, Otvoreni dijalog i Iscjeljujući domovi s popratnim tribinama I diskusijama u kojima je sudjelovao autor filmova Daniel Mackler.

Projekcija filma 4.majmun i tribina „Psihijatrija u zajednici“ za učenike Srednje škole za medicinske sestre Vrapče i ostalu zainteresiranu javnost.

MEĐUNARODNE KONFERENCIJE, SIMPOZIJI, MANIFESTACIJE

Suorganizirali u partnerstvu sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku prvi Zagreb Mental Fest znanstveno-umjetničku manifestaciju koja promovira suvremene metode i pristupe mentalnom zdravlju, uz aktivno sudjelovanje članova Ludruge u svojstvu voditelja radionica, gostovanja na okruglom stolu i moderiranja diskusija Sudjelovanje na manifestaciji „Tjedan udruga Grada Zagreba na Zrinjevcu“ gdje smo obilježili Svjetski dan shizofrenije predstavljanjem radova naših članova i ostalih aktivnosti.

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije samoubojstava, zajedno s volonterima Udruge Životna linija upozorili smo na veličinu problema suicida u RH.

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja projekcijom filma 4.majmun i tribinom „Psihijatrija u zajednici“ za učenike Srednje škole za medicinske sestre Vrapče i ostalu zainteresiranu javnost.

Suorganiziranje 2. Međunarodnog transdisciplinarnog simpozija 'Bioetika i aporije psihe' sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatskim bioetičkim društvom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Sveučilišnim centrom za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim filozofskim društvom, te inicijativom »Zoom na psihu«, te aktivno sudjelovanje članova Ludruge u svojstvu predavača, gostovanja na okruglim stolovima i diskusijama.

Sudjelovanje na Simpoziju „Što i kako učimo jedni od drugih – iskustva provođenja terenske prakse preddiplomskog studija socijalnog rada”. Petoro naših članova bilo je uključeno u provođenje terenske prakse studenata druge godine Studijskog centra socijalnog rada na kolegiju Socijalni rad s pojedincem u svojstvu terenskih mentora od kojih je troje sudjelovalo na Simpoziju.

STUDIJSKA PUTOVANJA

U sklopu projekta "Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici" podržanog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dvoje članova boravilo je na edukaciji u Nizozemskoj. Sudjelovali su u radu nizozemskog FACT(flexible assertive community treatment) tima, prisustvovali sastancima tima i terenskim intervencijama. Upoznali se s radom De Waterheuvel, Club house, Amsterdam I Centar De Brouwerij u središtu Amsterdama, te sudjelovali u dijelu aktivnosti.

RADNE SKUPINE, POVJERENSTVA I KOORDINACIJE

Predstavnici Ludruge sudjelovali su u radu Radne skupine za informiranje, komunikaciju i podizanje razine svijesti, istraživanje, razvoj i međunarodnu suradnju pri Povjerenstvu za osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Predstavnici Ludruge sudjelovali su na tematskoj sjednici Gradske koordinacije za ljudska prava pod nazivom „Kako poboljšati položaj osoba s psihosocijalnim teškoćama?“

 

Financijski izvještaj
Završni financijski izvještaj za 2018. godinu