Izvješće o radu udruge Ludruga u 2015. godini

Izvješće o radu udruge Ludruga u 2015. godini

Projekti

Grupe uzajamne psihičke podrške

Projekt je financiran od Gradskog ureda za socijalnu zaštitu I osobe s invaliditetom, kojem je podneseno opisno I financijsko izvješće o provedbi projekta u zakonskom roku.

Grupe podrške su se održavale redovito tijekom 2015. svaki ponedjeljak u terminu od 19 -21 sat. Teme razgovora bile su u rasponu od svakodnevnih obaveza do problema prilagođavanja okolini. Polaznici su se međusobno hrabrili i opisivanjem vlastitih iskustava i načina suočavanja s problemima pokazivali razumijevanje i prihvaćanje. To je rezultiralo znatnim porastom  međusobnog  povjerenja i samopouzdanja kao i spremnosti za javno istupanje što je osobito važno zbog činjenice da u grupe podrške stalno dolaze  novi polaznici.

Također dvoje polaznika sudjelovalo je u snimanju  2 priloga za emisiju „Carpe diem“ HRT-a u produkciji Fade in – a.

Prvi je prikazan 11.03.2015. a drugi 22. 01. 2016.

http://www.hrt.hr/enz/carpe-diem/

8 polaznika grupa podrške sudjelovalo je u regionalnom  projektu pod  nazivom „Plave priče“ u kojem su 3 udruge osoba s psihičkim  problemima (Duša iz Beograda, Fenix izTuzle i Ludruga iz Zagreba) u suradnji s udrugom umjetnika „ERGstatus“ iz Beograda  organizirale 4 radionice kroz koje su se istraživala razna ljudska stanja, a koje su na kraju  rezultirale predstavom. Projekt Plave priče uspostavlja komunikaciju i suradnju između udruga osoba s psihičkim teškoćama u regiji i bavi se njihovim položajem u društvu kao i stigmatizacijom. Projektne aktivnosti realizirane su u sva tri grada: teatarske/dramske/plesne radionice, okrugli stolovi, javni nastupi, diskusije i prezentacije u formi predstave /Osama – Beograd, Izlaz – Zagreb, Gungula – Tuzla. Četvrta predstava „Plave priče“ bila je uvrštena u redovni program  16.festivala „Bitef polifonija“

http://www.mediafire.com/view/y3b3d93y9cj6s73/PROGRAM_16_POLIFONIJA.jpg

Također je o tom projektu  snimljen i prezentacijski dokumentarni film. Projekt „Plave priče“ financirala je BAC fondacija (Balkans Arts and Culture Fund) kojoj je podneseno kompletno  opisno I financijsko izvješće o provedbi projekta.

U ljetnom periodu polaznici grupe uzajamne podrške sudjelovali su u radionici nenasilne komunikacije (ponedjeljkom  i četvrtkom) koja je rezultirala prezentacijom u formi predstave  u Centru za kulturu Trešnjevka povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog Zdravlja. Radionica je realizirana u suradnji s voditeljicom Dinom Ivan, Društvom za sportsku rekreaciju Gornji Grad Medveščak i Zagrebačkim savezom sportske rekreacije Zagreb, Centru za kulturu Trešnjevka.

www.facebook.com/sto.posto.ljudi/?_rdr=p

Jedna polaznica grupe podrške koja se najlakše izražava pisanjem stekla je u druženju s grupom dovoljno samopouzdanja te se kao suvoditeljica uključila u radionice forum kazališta „Pola sata u tuđim cipelama“ koje udruga organizira za učenike Srednje škole za medicinske sestre u Vrapču kao dio praktične nastave u sklopu predmeta „Mentalno zdravlje“. Radionicu već 2 godine za redom vode 2 starije polaznice grupa podrške.

U rujnu, u sklopu međunarodnog projekta (Italija, Velika Britanija, Hrvatska) održivog razvoja i permakulture (Erasmus+), dvoje mladih polaznika u pratnji dvoje starijih polaznika 11 dana boravilo je u Canosi u Italiji i vrlo aktivno sudjelovalo u realizaciji projekta.

Također, polaznici grupe višekratno su organizirali grupni posjet kazalištu ( Kerempuh: „Spektakluk“ i „Hamlet u Mrduši Donjoj“; Komedija: „Mala kavana“; Teatar Exit: „Kauboji“).

 "Od supatnika do suputnika"

Tijekom cijele 2015. kontinuirano se održavala jednom tjedno u trajanju od dva sata grupa podrške ''Od supatnika do suputnika'' namjenjena rodbini, prijeteljima i svim ostalim suputnicima osoba koje prolaze kroz psihičku patnju. Praksa je pokazala potrebu za iniciranjem dodatne grupe podrške kako bi se poboljšala kvaliteta rada.

Psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka

Projekt je financijski podržan od Gradskog ureda za zdravstvo i Ministarstva Zdravlja kojima je je podneseno opisno i financijsko izvješće o provedbi projekta u zakonskom roku.

Aktivnosti u Zagrebu

Organizirano je i održano trosatno interaktivno predavanje i prezentacija rada udruge i projekta „Psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka“ u sklopu kolegija „Marginalne grupe“ studentima druge godine Studija socijalnog rada.

Organizirana i provedena projekcija filma "4. majmun", održana diskusija i tribina na temu „Psihijatrija u zajednici“ gosti tribine: redatelj filma Hrvoje Mabić i dr psihijatar Robert Torre.

Održan Okrugli stol na temu destigmatizacije i detabuizacije osoba s psihičkim poteškoćama kroz umjetničke forme. Gosti okruglog stola psihijatar dr. Hrvoje Handl, redatelj, kostimograf i koreograf Boris Čakširan, psihoterapeut i dramaturg Marko Pejović,  Marinka Bakula-Anđelić, M.Sc. te dramski umjetnici iz Zagreba i regije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana shizofrenije organizirana je i provedena projekcija filma „Liječnica koja čuje glasove“, te tribina „ Čujenje glasova“,  najavljen gost tribine psihijatar dr. Milan Košuta.

Organizirana i održana radionica „Terapija pokretom“ -  osvještavanje emocija korištenjem psihoterapeutsko-plesnih tehnika.

Ograniziran i održan ciklus radionica miroljubive komunikacije kroz umjetnost i pokret – korištenje raznih psihoterapeutskih i umjetničkih alata i tehnika u cilju usvajanja vještina nenasilne komunikacije. Povodom obilježavanja Dana mentalnog zdravlja provedena je prezentacija Radionice miroljubive komunikacije kroz umjetnost i pokret u formi predstave, tribina pod nazivom „Važnost razvijanja komunikacijskih vještina za postizanje i održavanje mentalnog zdravlja '' i diskusija s publikom.

Organizirana i provedena projekcija filma "4. majmun" i tribina „Psihijatrija u zajednici“ za potrebe učenika Škole za medicinske sestre Vrapče iz predmeta Mentalno zdravlje i ostalu zainteresiranu javnost.

Ostvarena je suradnja sa Srednjom medicinskom školom Vrapče kroz uključivanje učenika u aktivnosti unutar projekta, u sklopu kolegija „Mentalno zdravlje“.

Aktivnosti u Hrvatskoj

U 6 gradova Republike Hrvatske održane su 52 projekcije filmova s organiziranim diskusijama I tribinama nakon projekcija, osnovano je ukupno 8 grupa uzajamne psihičke podrške u 4 grada i educirano je 14 facdilitatora, održana je radionica Otvorenog dijaloga za 35 sudionika, održana je radionica facilitacijskog treninga za 40 sudionika, održane su 3 radionice Terapija pokretom za 140 sudionika.

Odlazak članova Udruge na Studijsko putovanje u Sloveniju i Italiju – upoznavanje s modelima deinstitucionalizacije psihijatrijskih ustanova, uspostavljanje kontakata s osobama uključenim u taj proces i dogovor o zajedničkoj suradnji.

Biblioterapija

Projekt je financiran od Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, kojem je podneseno opisno i financijsko izvješće o provedbi projekta u zakonskom roku.

U razdoblju od 15.ožujka do 15. lipnja izvedeno je ukupno 15 radionica u trajanju od dva sata. U lipnju i prosincu 2015. 23 polaznika radionice pogledalo je kazališne predstave Tri sestre i Antigonu s ciljem osnaživanja i razvijanja socijalnih vještina. Kroz dijalog i diskusiju nakon odgledanih predstave polaznici su dobili dodatnu inspiraciju koju su izrazili kroz vlastite autorske uratke.

U razdoblju od 20. rujna do 22. prosinca izvedeno je još 15 radionica tijekom kojih se intenzivno radilo na pripremi dva događanja koja su uspješno provodena i realizirana u prosincu 2015.

17.12.2015. organizirana je i provedena likovno-poetsko-glazbena večer „Shine on You Crazy Diamond“ u prostorijama CeKaTe-a Prečko 2a. Uz izložbu slika Ivana Kerstnera, polaznici radionice čitali su poeziju Rajka Šupea i Tonija Pavkovića uz glazbenu pratnju na gitari koju su sami osmislili i izveli.

21.12.2015. u Knjižnici Prečko ponovno je izveden literarno-glazbeni program dopunjen čitanjem poezije Erike Reicher i Ane Šolc čime je otvorena samostalna izložba slika polaznika radionice Ivana Kerstnera koja je bila otvorena za javnost do 11.01.2016. Na taj je način javnosti predstavljen dio radova nastao provedbom projekta tijekom 2015. godine.

Naročito je važno napomenuti da je katalog izložbe ujedno i zbirka dojmova polaznika radionice zabilježenih tijekom izvedbe istih.

“Novi život”

U rujnu 2015. sklopljen je ugovor o pružanju usluga sa Centrom za pružanje usluga u zajenici “Ja kao I TI” iz Osijeka za suradnju na provedbi njihovog projekta “Novi život” financiranog od Europskog socijalnog fonda.

Sukladno ugovoru u razdoblju od rujna 2015. do svibnja 2016. održat će se ciklus od tri stručna predavanja pod nazivom „Lice i naličje nepoznatog“ i deset supervizija  za djelatnike i korisnike usluga Centra – bivše stanovnike Doma za psihički bolesne odrasle osobe Osijek koji je uspješno deinstitucionaliziran tijekom posljednje dvije godine.

Predavanje, savjetovanje i iskustvena radionica u trajanju od 6 sati

Uslugu provodi tim u sastavu:

dr. Hrvoje Handl, psihijatar,
Alen Orešković, facilitator grupa uzajamne psihičke podrške
Vlatka Ročić Petak, facilitatorica grupa uzajamne psihičke podrške
Ksenija Kapelj,facilitatorica grupa uzajamne psihičke podrške

Tijekom predavanja sudionike će se upoznati s osnovama psihoterapije, pokretanja grupa podrške, principima funkcioniranja grupne dinamike, pravilima ponašanja unutar grupe, te s osnovama facilitacijskih vještina. Sudjelovanjem u iskustvenoj radionici polaznici će biti u prilici u praksi primjeniti saznanja s predavanja, te kroz savjetovanje razrješiti eventualne nejasnoće i uočene probleme vezane uz facilitiranje grupa podrške.

Održat će se ukupno 3 predavanja/radionice/savjetovanja u periodu od studenog 2015. do svibnja 2016.

Mjesto izvršenja: Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“ .

Supervizija facilitatora u trajanju od 2 sata za 5 do maksimalno 10 facilitatora

Uslugu provodi:

prim.dr.sc. Majda Grah, dr.med., psihijatrica.

Kroz supervizijske susrete analizirat će se problemi i konkretni slučajevi s kojima se u radu susreću facilitatori, dobiti emocionalna potpora, nova teorijska znanja i uputstva za njihovu primjenu.

Održat će se ukupno 10 supervizijskih susreta u periodu od rujna 2015. do  lipnja 2016.

U studenom 2015. održan je 1. Modul edukacije koju zovemo "Lice i naličje nepoznatog". Tema prvog predavanja bila je Slušati/čuti. Održana je i prva supervizija za facilitatore u prostorijama Centra u Osijeku.

U prosincu 2015. sklopili smo ugovor s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva o financiranju institucionalne podrške za 2016. godinu.

Gostovanja u medijima

Članovi Udruge gostovali su u emisiji prvog programa HRT-a “Svaki dan dobar dan” gdje su predstavili rad udruge i provedbu projekta “Živa knjižnica” koji je prvi put u Hrvatskoj organizirala i provela Ludruga u prosincu 2014. godine.

Na portalu Kulturpunkt.hr novinarka Marija Mrakovčić u tekstovima “Tko je ovdje zdrav?” i “Umjetnost je uzajamni proces davanja i primanja” donosi detaljan osvrt o projektu “Plave price” i intervju sa sudionicima projekta.

Jutarnji list, prilog zdravlje Suzana Ciboci intervju s dva člana Ludruge i projektu Plave price

U emisiji HRT 2 “Kod sunca u šest” prilog o projektu Plave price

RTV7 u emisiji “Na margini” o projektu Plave price gostuju i članovi Ludruge

Sudjelovanje na forumima, tribinama i okruglim stolovima

Članovi Udruge aktivno su sudjelovali na Forumu ideja u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu I osobe s invaliditetom i Instituta za razvoj tržišta rada, te analizirali mogućnosti financiranja socijalnih usluga u Gradu Zagrebu iz razvojnih EU fondova, te definirali specifične potrebe i prioritetne ciljne skupine Grada Zagreba.

Vlatka Ročić Petak, predsjednica udruge Ludruga

 

Financijski izvještaj
Završni financijski izvještaj za 2015. godinu