Maja Ujević, predstava “Siješ za budućnost”

Maja Ujević, predstava “Siješ za budućnost”

Nakon premijere, predstavu je imala još tri puta u nekadašnjem skvotu, danas Autonomnom kulturnom centru Medika i svaki put dvorana je bila puna. Maja i njezina prijateljica Irena Čurik, inače redateljica i dramaturginja (autorica brojnih predstava u Teatru &TD), kratkim priopćenjem za javnost medijima su javile da je glumica predstavu napisala na temelju svojih osam hospitalizacija na psihijatrijskom odjelu bolnice Vrapče.

Svi su pacijenti, kaže, ondje na lijekovima. “Očito se na taj način dobra lova vrti. Čim zaplačeš, antidepresiv. Ili sedativ.  A ne razgovor sa stručnom osobom, vježbe disanja, odlazak u obližnji park. Sve to iznosim u predstavi. Predstava je duhovita, pozitivna, ljudi se smiju.“

U predstavi imam dvanaest scenografskih elemenata za dvanaest dijagnoza koje su mi pokušali pripisati, da bi ih na kraju sve sami opovrgnuli“, krenula je s osobnom pričom. “Kritiziram medicinu. Kritiziram onaj dio medicine koji je užasan i bešćutan.

Riječ je o dokumentarnoj ispovijesti u kojoj na duhovit i pomalo ironičan način publici prenosi bolnu temu: kako to izgleda kad sustav za pojedinca nema sluha, adekvatnog znanja ni vremena.

... predstavu koju smo pripremale tri mjeseca i u kojoj se glavna junakinja bori na najjače da se iskoprca iz životnih tegoba. To je kritika društva, kritika društvene stigme koja ubije pojedinca, no iako govori o teškim stanjima, predstava je iznimno pozitivna. Da nisam bila jaka, ne bih se izvukla. To je začarani krug. Trznula sam se u 29. godini i polako počela dolaziti k sebi. Izborila sam se da me maknu s tih lijekova, ne može glumac biti na anksioliticima, glumac mora biti u kontaktu sa svojim emocijama, one su glavno oruđe za rad. Emocija je art. U meni se probudila želja za glumom, poslom, projektima, plesom, baletom, treninzima. Sve to sam pokrenula, počela se pravilno hraniti, krenula s glumačkim radionicama i audicijama i posljednjih šest godina sam jako dobro.“

Danas Maja radi kao model, redovito pohađa glumačke edukacije. Trenira svaki tjedan, radi sa Zvonimirom Zečevićem i Zvonimirom Novoselom, našim akademskim glumcima i pedagozima.

 Izvor:  Sandra Bolanča - http://www.jutarnji.hr/