Međunarodna konferencija: “Client in the centre”

U Hotelu Westin u Zagrebu održat će se  Međunarodna konferencija o mentalnom zdravlju u zajednici  "Client in the centre"9. i 10. ožujka 2017.god.

Konferencija pruža priliku za razmjenu informacija i učenje o suvremenim metodama brige za mentalno zdravlje u zajednici koje stavljaju fokus na ulogu pojedinca u vlastitom oporavku. Oporavak znači da osoba s psihosocijalnim izazovima ponovno uči koristiti vlastite kapacitete, pri čemu joj izolacija i socijalna isključenost nimalo ne pomažu. Upravo suprotno, ključnu ulogu u procesu oporavka preuzima zajednica stvaranjem adekvatne mreže psihosocijalne skrbi, u koju se pored stručnjaka s područja mentalnog zdravlja uključuju  članovi njihovih obitelji i prijatelji, kao i stručnjaci po iskustvu.

Cilj ovakvih metoda, koje zadnjih godina implementira sve više zemalja diljem svijeta,  je ukloniti  stigmu 'pacijenta' s osoba s mentalnim izazovima. Osobe koje prolaze kroz iskustvo psihičke patnje,koju nazivamo psihička bolest, nisu samo pacijenti, oni su ljudska bića sa željama i mogućnostima te moraju biti u središtu procesa odlučivanja o vlastitim potrebama na svim razinama.

Na konferenciji će predavanja održati velik broj domaćih i stranih stručnjaka po profesiji i iskustvu, od kojih izdvajamo samo neke. Ivan Frković  će predstaviti iskustvo Aftercare Australia, organizacije koja već dva desetljeća stavlja fokus na brigu o osobama s iskustvom mentalnih izazova i sprečavanje hospitalizacije. O problemu stigmatizacije osoba s psihosocijalnim izazovima će govoriti istaknuti psiholog i sveučilišni profesor te bivši direktor odjela za duševno zdravlje WHO-a dr.Norman Sartorius. Profesorica psihijatrije na sveučilištu u Veroni te jedna od vodećih istraživačica COFI projekta, koji za cilj ima redukciju  hospitalizacije i troškova brige te poboljšanje iskustva i sigurnosti osoba s psihosocijalnim izazovima, prof. Mirella Ruggeri, govorit će o talijanskom iskustvu.

U drugom dijelu oba dana su na rasporedu paralelne radionice  na teme stigme, stvaranja krivne psihosocijalne organizacije u Hrvatskoj, integrirane njege, oporavka, ukljućenja zajednice, post-njege te iskustava različitih područja (za radionice je potrebna prethodna prijava na linku).

Udruga Ludruga otvara konferenciju s predstavom S druge strane ogledala, kojom ujedno predstavlja popularnu metodu psihodrame Forum teatar.

Napomena: sva predavanja i radionice se održavaju na engleskom jeziku!

Detalje o programu konferencije možete pronaći na sljedećem linku: https://mentalhealthcroatia2017.wordpress.com