Mentalno zdravlje u zajednici

Mentalno zdravlje u zajednici

 

Nositelj projekta "Mentalno zdravlje u zajednici" je  Stichting koalicija za rad sa psihotraumom i za mir iz Vukovara. Projekt se provodi u suradnji s našom udrugom Ludruga,  Udrugom za unaprjeđenje mentalnog zdravlja „Vrapčići“ iz Slavonskog Broda, te Udrugom za promicanje mentalnog zdravlja Feniks, iz Splita.

Ovogodišnji slogan kojeg preporučuje Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) je:

“ Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“.

Cilj projekta "Mentalno zdravlje u zajednici" je razviti usluge koje se temelje na zajednici osnivanjem grupa uzajamne podrške. Grupe uzajamne podrške predstavljaju mjesta na kojima se pruža uzajamna pomoć u zajednici. Jedni drugima pružamo pomoć tijekom kriza te učimo o novim mogućnostima. Peer facilitatori ili stručnjaci po iskustvu, su osobe s osobnim iskustvom problema mentalnog zdravlja koji su osposobljeni podržavati druge osobe u potrebi.

Projektne aktivnosti uključuju inicijativu za poboljšanje dostupnosti skrbi osnivanjem grupa peer podrške za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici, javnu kampanju za destigmatizaciju mentalnog zdravlja putem festivala Mentalnog zdravlja te jačanje kapaciteta udruge radi održivosti i multipliciranja projektnih rezultata.

Kao dodatnu vrijednost projekt je usmjeren na nerazvijena i deprivirana zemljopisna područja, doprinosi osnaživanju i uključivanju ranjivih skupina, nacionalnih manjina, te međugeneracijskoj suradnji.

Projekt je financijski podržan kroz Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj te sufinanciran sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Obavijesti o svim projektnim aktivnostima možete pratiti na web stranici Stichting koalicije za rad s psihotraumom i mir, Vukovar te na njihovim društvenim mrežama:

​https://www.cwwpp.org/koalicija-za-rad-sa-psihotraumom-i-za-mir-vukovar.html 

​https://www.facebook.com/CWWPPORG

https://twitter.com/CWWPPORG​

https://www.instagram.com/cwwppvu/

ili na #acfsrednjiprojekti #acfcroatia #acfhrvatska