Mentalno zdravlje u zajednici

Mentalno zdravlje u zajednici

Nositelj projekta "Mentalno zdravlje u zajednici" je  Stichting koalicija za rad sa psihotraumom i za mir iz Vukovara. Projekt se provodi u suradnji s našom udrugom Ludruga,  Udrugom za unaprjeđenje mentalnog zdravlja „Vrapčići“ iz Slavonskog Broda, te Udrugom za promicanje mentalnog zdravlja Feniks, iz Splita.Ovogodišnji slogan kojeg preporučuje Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) je:

“ Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“.

Cilj projekta "Mentalno zdravlje u zajednici" je razviti usluge koje se temelje na zajednici osnivanjem grupa uzajamne podrške. Grupe uzajamne podrške predstavljaju mjesta na kojima se pruža uzajamna pomoć u zajednici. Jedni drugima pružamo pomoć tijekom kriza te učimo o novim mogućnostima. Peer facilitatori ili stručnjaci po iskustvu, su osobe s osobnim iskustvom problema mentalnog zdravlja koji su osposobljeni podržavati druge osobe u potrebi.

Projektne aktivnosti uključuju inicijativu za poboljšanje dostupnosti skrbi osnivanjem grupa peer podrške za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici, javnu kampanju za destigmatizaciju mentalnog zdravlja putem festivala Mentalnog zdravlja te jačanje kapaciteta udruge radi održivosti i multipliciranja projektnih rezultata.

Kao dodatnu vrijednost projekt je usmjeren na nerazvijena i deprivirana zemljopisna područja, doprinosi osnaživanju i uključivanju ranjivih skupina, nacionalnih manjina, te međugeneracijskoj suradnji.

Projekt je financijski podržan kroz Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj te sufinanciran sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Obavijesti o svim projektnim aktivnostima možete pratiti na web stranici Stichting koalicije za rad s psihotraumom i mir, Vukovar te na njihovim društvenim mrežama:

​https://www.cwwpp.org/koalicija-za-rad-sa-psihotraumom-i-za-mir-vukovar.html 

​https://www.facebook.com/CWWPPORG

https://twitter.com/CWWPPORG​

https://www.instagram.com/cwwppvu/

ili na #acfsrednjiprojekti #acfcroatia #acfhrvatska