Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici

Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici

Projekt Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici nastao je kao rezultat Twinning projekta, koji se u Republici Hrvatskoj 2016.-2017. godine provodio u suradnji s Kraljevinom Nizozemskom. Projektom „Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja“, na državnoj je razini utvrđena potreba za formiranjem mobilnih psihosocijalnih timova u kojima bi uz stručnjake po struci djelovali stručnjaci po iskustvu ('peer' stručnjaci).

Izuzev individualnih i izoliranih primjera, u Hrvatskoj se na državnoj razini još nije počela primjenjivati praksa uključivanja stručnjaka po iskustvu u proces oporavka osoba s psihosocijalnim izazovima. S druge strane, kao rezultat provedbe Twinning projekta, u Hrvatskoj je već započet proces deinstitucionalizacije psihijatrije u vidu formiranja prvih mobilnih timova za psihosocijalnu potporu u zajednici. Cilj projekta Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici jest  pomoći tom procesu osiguravanjem dostupnosti educiranih i certificiranih peer stručnjaka.

Članovi Ludruge već godinama na taj način volonterski pomažu drugim članovima i njihovim obiteljima. To nerijetko iziskuje svakodnevno višesatno provođenje vremena u domovima osoba kojima je pomoć potrebna, a razlozi su raznoliki: omogućavanje nesmetanog odlaska na posao, obavljanja kupovine, plaćanja računa te ispunjavanja slobodnog vremena u svrhu vlastite dobrobiti članovima njihovih obitelji, pružanja potpore osobama u akutnim stanjima…

Projektom Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici želimo stvoriti kvalitetan i stabilan tim educiranih stručnjaka po iskustvu koji na taj način mogu djelovati u vidu samostalne peer potpore ili kao dio sveobuhvatnog mobilnog tima koji čine stručnjaci po struci i stručnjaci po iskustvu.

Članovi tima će biti educirani za izradu osobnih planova oporavka (wrap) i peer potpore, a sam tim ima tri različita vida djelovanja: kontinuirane kućne posjete, dnevni boravak s osobama u akutnim stanjima te jednokratne intervencije u kriznim situacijama.

Nositelj projekta je udruga Ludruga u partnerstvu s udrugom Perspekta i Centrom za kulturu Trešnjevka.

Projekt financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a proizašao je iz projekata „Psihičko zdravlje u zajednici-terapija po mjeri čovjeka“ koji udruga Ludruga već četiri godine provodi  uz potporu Grada Zagreba.