Okrugli stol ‘Mobilni peer tim za psihosocjalnu potporu u zajednici’

Okrugli stol ‘Mobilni peer tim za psihosocjalnu potporu u zajednici’

U ponedjeljak, 29.10.2018. u prostoru Tribine Grada (Kaptol 27) s početkom u 12,00 sati, održat će se okrugli stol  "Mobilni peer tim za psihosocjalnu potporu u zajednici".

Okruglim stolom službeno predstavljamo rezultate projekta "Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici", kojeg zadnjih godinu dana provodimo uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nositelj projekta je udruga Ludruga u partnerstvu s udrugom Perspekta i Centrom za kulturu Trešnjevka.

Cilj je bio razviti postojeće i promovirati nove metode pružanja psihosocijalne potpore u zajednici, pomoći započetom procesu deinstitucionalizacije psihijatrije formiranjem mobilnih psihosocijalnih timova u kojima  uz stručnjake po struci (socijalni radnici, psihijatri, medicinske sestre/tehničari, psiholozi...) djeluju i peer stručnjaci (osobe s iskustvom prolaska kroz psihosocijalne izazove ili suživota s njima, osposobljene u metodama i principima aktivnog slušanja i efektivne komunikacije) te  osigurati dostupne i educirane peer stručnjake u Republici Hrvatskoj.

Ovim (pilot) projektom i formiranjem mobilnog peer tima je postavljen presedan peer djelovanja u Hrvatskoj. Projekt je proizišao iz dugogodišnjeg iskustva  pružanja takvog vida potpore, te je oformljen tim koji se sastoji od 5 peer stručnjaka, 3 peer volonterke i 4 stručnjakinje po profesiji (psihijatrica, gestalt terapeutkinja, socijalna pedagoginja i psihologinja). Fokus je na pružanju potpore u procesu oporavka po principima djelovanja i odlikama peer stručnjaka, predstavljenim kroz iskustvo nizozemskih peer radnika.

Mobilni peer tim je službeno počeo s djelovanjem od travnja 2018. godine., a na okruglom stolu će biti predstavljeni dosadašnji rezultati, iskustva i prepreke te značaj peer rada općenito.

Predavači:

Marija Savić, dipl.soc. (Udruga Ludruga – voditeljica projekta)
Predstavljanje rezultata i stečenih iskustava jednogodišnje provedbe projekta.

prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med. (Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Medicinski fakultet) - 15 min
Dok je djelovanje peer stručnjaka u nekim europskim zemljama odavno priznato te se razvija kroz različite oblike pružanja psihosocijalne potpore u zajednici, u Republici Hrvatskoj je riječ o relativno mladom pojmu. HZJZ prepoznaje važnost peer rada i potrebu da ga se uvrsti u Nacionalnu strategiju zaštite mentalnog zdravlja.

Alen Orešković, bacc. med. techm. (Psihijatrijska bolnica «Sveti Ivan» i udruga Ludruga) - 15 min
Kao jedan od članova mobilnog peer tima s dugogodišnjim iskustvom pružanja peer potpore te istovremeno stručnjak po profesiji, u projektu je sudjelovao u edukaciji za izradu Osobnog plana oporavka (Wellness Recovery Action Plan-WRAP). WRAP je alat razvijen 1997. godine, koji pojedincu omogućava da sam prati i razvija svoj personalizirani plan oporavka te otkriva vlastite okidače i štetne obrasce ponašanja.  U sklopu projekta boravio je na studijskom putovanju u Nizozemskoj, gdje se dodatno educirao o praksama peer rada.

Vlatka Ročić Petak, prof.soc. (udruga Ludruga) - 15 min
Članica je mobilnog peer tima, također s dugogodišnjim iskustvom pružanja peer potpore. Govorit će o izazovima rada u peer mobilnom timu, interakciji i komunikaciji između članova tima (po prvi puta stručnjaci po profesiji i stručnjaci po iskustvu,  bili su  ravnopravni partneri u timu),  navesti će neke konkretne primjere iz prakse.

prim. dr. sc.Majda Grah, dr.med. (Psihijatrijska bolnica «Sveti Ivan») - 15 min
U projektu sudjeluje kao supervizorica mobilnog peer tima. Izložit će karakteristike supervizijskog rada općenito te specifičnosti rada u ovakvoj grupi, najčešću problematiku s kojom su se susretali te općenito uviđene prednosti i nedostatke.

Ljiljana Marinac dipl.def., gestalt psihoterapeutkinja (Savjetovanje Marinac, Udruga Ludruga) - 15 min
U projektu je provodila individualne i grupne konzultacije s članovima mobilnog peer tima. Objasnit će specifičnosti ovih konzultacija te uočene prednosti i nedostatke. Svrha grupnog rada je prvenstveno upoznavanje svih članova mobilnog tima s odrađenim intervencijama, međusobno dijeljenje feedbacka i ,najvažnije, zajedničko pronalaženje rješenja za probleme s kojima se peer radnici susreću. Uloga voditelja je koordinacija i poticanje na vlastito iznalaženje rješenja problema.

Moderatorica okruglog stola: Ksenija Kapelj (Udruga Ludruga)
Članica mobilnog peer tima sa dugogodišnjim iskustvom pružanja peer potpore.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2076277762424301/