Okrugli stol ‘Psihocosijalna potpora u zajednici kao preuvjet deinstitucionalizacije’

Okrugli stol ‘Psihocosijalna potpora u zajednici kao preuvjet deinstitucionalizacije’

U petak, 02.02.2018. u prostoru Tribine Grada (Kaptol 27) s početkom u  12,00 sati, održat će se okrugli stol  'Psihocosijalna potpora u zajednici kao preuvjet deinstitucionalizacije'.

Okruglim stolom službeno najavljujemo  početak provedbe projekta  „Mobilni tim za psihosocijalnu potporu u zajednici“, koji financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a proizašao je iz projekata „Psihičko zdravlje u zajednici-terapija po mjeri čovjeka“ koji udruga Ludruga već četiri godine provodi  uz potporu Grada Zagreba.

Nositelj projekta je udruga Ludruga u partnerstvu s udrugom Perspekta i Centrom za kulturu Trešnjevka.

U Republici Hrvatskoj se 2016.-2017. godine provodio Twinning projekt „Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja“, kojim je na državnoj razini utvrđena potreba za formiranjem mobilnih psihosocijalnih timova u kojima bi uz stručnjake po struci djelovali stručnjaci po iskustvu ('peer' stručnjaci).

Izuzev individualnih i izoliranih primjera, u Hrvatskoj se na državnoj razini još nije počela primjenjivati praksa uključivanja stručnjaka po iskustvu u proces oporavka osoba s psihosocijalnim izazovima. S druge strane, kao rezultat provedbe Twinning projekta, u Hrvatskoj je već započet proces deinstitucionalizacije psihijatrije u vidu formiranja prvih mobilnih timova za psihosocijalnu potporu u zajednici. Cilj projekta koji najavljujemo jest  pomoći tom procesu osiguravanjem dostupnosti educiranih i certificiranih peer stručnjaka.

Gosti na okruglom stolu su: Alen Orešković i Vlatka Ročić Petak (Udruga 'Ludruga', Zagreb), Ana Ivrlač (Udruga 'Perspekta'), Ana Marija Meniss (Centar za kulturu Trešnjevka), prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med. (Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Medicinski fakultet)

Moderatorice okruglog stola: Ksenija Kapelj i Marija Savić

Facebook event: https://web.facebook.com/events/415199552270842/