Posjetili smo: Norveški helsinški odbor

Posjetili smo: Norveški helsinški odbor

U sklopu projekta The Active Citizens 4 Human Rights koji je svoju završnicu imao u Oslu, Norveška, posjetili smo središnjicu jednog od organizatora samog projekta: Norveški helsinški odbor (The Norwegian Helsinki Committee).

Norveški helsinški odbor nevladina je organizacija koja je osnovana 1977. godine, usred Hladnog rata. Njeno se ime odnosi na sporazum o sigurnosti i ljudskim pravima koji je potpisan u Helsinkiju 1975. godine. Osnovni joj je cilj osigurati poštivanje ljudskih prava u praksi kroz praćenje, izvješćivanje, podučavanje te podršku demokraciji.

Upoznali smo neke od djelatnika Norveškog helsinškog odbora koji neumorno rade na dokumentiranju kršenja ljudskih prava – bilo da se radi o mučenju, ubojstvima, sprječavanju slobode govora i zlouporabi prava na slobodne i poštene izbore. Pouzdane i relevantne informacije ključne su za pozivanje počinitelja na odgovornost i za suzbijanje laži i šutnje koja okružuje kršenje ljudskih prava.

 

Norveško helsinški odbor ima više od 20 godina iskustva u obrazovanju na području ljudskih prava te podržava pojedince, organizacije i projekte koji rade na promicanju ljudskih prava u Europi i bivšim zemljama Sovjetskog Saveza.

Središnjica organizacije nalazi se u Oslu, Norveška. Izabrana je ta zemlja s jakom demokratskom tradicijom kako bi se osigurao siguran prostor za rad ljudi koji često riskiraju svoje živote dokumentirajući zločine nekih svjetskih režima.

Norveški helsinški odbor čine 22 osobe 11 nacionalnosti koje su stalno prisutne na prvoj crti bojišnice u borbi za prava i slobode svih nas.

Hvala vam!

Staff of the Norwegian Helsinki Committee