Projekcije filma “4.majmun” i tribina “Psihijatrija u zajdnici”

Projekcije filma “4.majmun” i tribina “Psihijatrija u zajdnici”

U sklopu projekta "Psihičko zdravlje u zajednici - terapija po mjeri čovjeka" krenuli smo s nizom projekcija filma 4.majmun autora Hrvoja Mabića i tribina "Psihijatrija u zajednici".

Film 4. majmun dobitnik je nagrade Movies that matter na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, nastao u produkciji Fade In-a za HTV. Na projekcijama u Zagrebu i Splitu s nama je bio posebni gost tribine psihijatar dr. Robert Torre.

Film 4. majmun dobitnik je nagrade Movies that matter na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, nastao u produkciji Fade In-a za HTV. Film uspješno razotkriva skandal koji se dugo čuvao od hrvatske javnosti. Koristeći jednostavne istraživačke tehnike redatelj Hrvoje Mabić uspio je rasvijetliti veliko kršenje ljudskih prava u psihijatrijskoj bolnici koje su radili i zaposlenici i gradske vlasti. Pshijatrijska ustanova Lopača trebala je uz brigu za osobe s teškim mentalnim poremećajima, služiti i za preodgoj i resocijalizaciju problematičnih tinejdžera, čiji su se prekršaji kretali od uobičajenih problema s drogom do ljubavi prema istom spolu (poznati slučaj Ane Dragičević koja je tamo provela punih pet godina). No, umjesto prijeko potrebne pomoći, nesretni hrvatski adolescenti redovito su bili kažnjavani za najsitnije prijestupe, a nerijetko i zaključavani i vezivani u istoj prostoriji – sarkastično nazvanoj Havaji – s najtežim psihičkim bolesnicima u Lopači.

Lista gradova u kojima smo održali tribine i preuzimanje promotivnog letka: