Provedba projektnih aktivnosti

Provedba projektnih aktivnosti

U sklopu prve aktivnosti našeg projekta - Umrežavanje sa što većim brojem organizacija civilnog društva zagovaranje važnosti djelovanja udruga u uvjetima krize, tijekom lipnja i srpnja 2020. povezali smo se s nekoliko udruga i klubova studenata, te intenzivno radimo na formiranju zagovaračke inicijative u koju želimo aktivno uključiti što više mladih i potaknuti ih da javno progovore o problematici s kojom se susreću  studentske udruge, istaknu poveznice s ostalim organizacijama civilnog društva i iznesu svoje prijedloge mogućih rješenja.

Predstavnice Inicijative Za snažno civilno društvo, čija smo članica, i platforme CROSOL sastale su se , u petak 24. srpnja na Pantovčaku s Predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Predstavnice su upoznale Predsjednika s problemima i izazovima s kojima se susreću organizacije civilnog društva danas u Hrvatskoj vezano uz njihovu održivost i institucionalnu podršku. Osim toga, s teškoćama s kojima se susreću prilikom predstavljanja naše zemlje u međunarodnim i europskim tijelima.

Naglasak je stavljen na ugrožavanje opstojnosti sektora civilnog društva do kojeg dolazi zbog narušavanja institucionalnog okvira i sustava financiranja iz javnih i europskih sredstava posljednje 4 godine.

Također, dio sastanka bio je posvećen budućem djelovanju i potrebi uvažavanja autonomije civilnog društva. To se poglavito odnosi na donošenje odluka u Savjetu za razvoj civilnog društva te izborima u međunarodna tijela, poput nedavnog imenovanja u Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO).

https://www.index.hr/vijesti/clanak/milanovic-se-sastao-s-predstavnicima-organizacija-civilnog-drustva/2200607.aspx

U sklopu druge aktivnosti našeg projekta - Provođenje radionica mapiranja potreba i usluga za udruge s područja mentalnog zdravlja i radionica korištenja aplikacija za videokonferencije u pružanju psihosocijalne podrške, umrežili smo se sa suradnicima i volonterima iz depriviranih županija, te intenzivno radimo pripremu radionica. Obavijest o održavanju radionica objaviti ćemo na web stranicama LUDRUGE - ludruga.hr i na #ahaprojekti, #acfhrvatska.

Treća aktivnost - Poticanje i osnaživanje korisnika za pružanje i primanje usluga psihosocijalne potpore korištenjem aplikacija za videokonferencije održava se kontinuirano u vidu individualnih i grupnih terapijskih susreta stručnjaka s područja brige o mentalnom zdravlju i osoba u potrebi putem Zoom aplikacije. #ahaprojekti, #acfhrvatska

Projekt „Zagovaranje i osnaživanje osoba s teškoćama mentalnog zdravlja, mapiranje potreba i razvoj usluga u novonastalim uvjetima krize izazvane pandemijom COVID 19 i potresom u Zagrebu”. je podržan sa 5.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Ovaj materijal omogućen  je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.  Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge Ludruga i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.