Prvi međunarodni transdisciplinarni simpozij – Bioetika i aporije psihe

Prvi međunarodni transdisciplinarni simpozij – Bioetika i aporije psihe

Na  Filozofskom fakultetu (Ivana Lučića 3) te Cetnru za integrativnu bioetiku (Ivana Lučića 1a) će se 23.-25. studenog održati prvi međunarodni transdisciplinarni simpozij "Bioetika i aporije psihe" s namjerom da to postane redovito godišnje okupljanje znanstvenika i entuzijasta koji gaje interes za teme vezane uz psihu i mentalno zdravlje. 

Simpozij organiziraju Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, u suradnji s Hrvatskim bioetičkim društvom, udrugom "Ludruga" i projektom "Zoom na psihu" studenata psihologije FFZG-a, s namjerom da to postane redovito godišnje okupljanje znanstvenika i entuzijasta koji gaje interes za teme vezane uz psihu i mentalno zdravlje.

U duhu integrativne bioetike, smisao je i cilj simpozija pluriperspektivno i interdisciplinarno povezati što više raznovrsnih korpusa znanja i iskustva – u rasponu od filozofije, sociologije, antropologije i psihologije, preko kognitivne znanosti, neuroznanosti i psihijatrijske medicinske prakse, do različitih kulturnih perspektiva – u svrhu rasvjetljavanja poteškoća i aporija psihe te dolaženja do konkretnih rješenja.

Na globalnoj i lokalnoj razini prisutna je zabrinjavajuća ekstremna stigmatizacija osoba s psihičkim patnjama i izazovima s promijenjenim stanjima svijesti, kao i deficit interdisciplinarnog dijaloga o temi psihe u kontekstu psihijatrije i psihoterapije, što za posljedicu ima nedostatno artikuliranu definiranost fenomena psihe i poremećaja u konstelaciji, s jedne strane, odnosa uma i tijela, a s druge strane, konteksta povijesti i kulture. Neki od istaknutijih problema su tabuiziranje psihičkih patnika, ali i prakse institucionalne psihijatrije, prekomjerno propisivanje psihofarmaka i nedostatak rasprave o njihovim nuspojavama, manjak integracije perspektiva koje mogu pridonijeti psihičkom zdravlju, deficit javne rasprave o psihi i mentalnom zdravlju u vidu radionica, tribina i simpozija, ekonomska nepristupačnost psihoterapije, izostanak umjetničkih i drugih kulturnih perspektiva pri liječenju psihe te nedostatna edukacija i odgoj djece i mladih o navedenim problemima.

Stoga je, osim prijedloga konkretnih rješenja, nakana simpozija nadvladati aktualnu situaciju deficita javnih rasprava o temi psihičkog i mentalnog zdravlja.

Detaljni program simpozija preuzmite ovdje.