Sanjati ponovo – pisanje liste želja ili Bucket liste može pomoći mentalnom zdravlju

Sanjati ponovo – pisanje liste želja ili Bucket liste može pomoći mentalnom zdravlju

Sanjati ponovo - pisanje liste želja ili Bucket liste može pomoći mentalnom zdravlju

Uvučeni smo u kolotečinu svakodnevice i „bombardirani“ senzacionalnim vijestima o katastrofama svjetskih i lokalnih razmjera; živimo po dobro poznatom standardu: jedi, radi, spavaj...ponovi; hrvamo se s računima; ispitujemo moralnu perspektivu naše djece, pokušavajući ih usmjeriti i nahraniti uz naše minimalno prisustvo.

Nema nas više u našem programu života.

Gdje smo mi?

Postali smo sporedna figura u vlastitom filmu.  Ali u snovima koje smo nekada imali, a sada su izblijedjele slike u nekom zakutku našeg mozga, bili smo glavni junaci.

Gdje su nestali naši snovi?

Možda je mozak zakazao pritisnut nemaštovitim imputima današnjice. Mašta koja je pokretala generiranje snova uključivala je i „tjerala na rad“ 12 različitih regija u mozgu kako bi proizvela mentalne slike koje su postajale naši snovi. Možemo li ponovo izvježbati mozak maštanjem i stvaranjem novih snova? Možemo!

Kako? Jedan od načina je da ispišemo listu svega onoga što smo oduvijek htjeli napraviti prije nego što napustimo ovaj svijet, takozvanu Bucket listu.

Sama riječ „bucket“ dolazi iz idioma „kick the bucket“ što u urbanom govoru znači „umrijeti“. Najpoznatija lista je ona Johna Goddarda, svjetski poznatog istraživača, koji je 1939. sa samo 15 godina, napisao svoju listu želja. Na njegovoj se listi našlo 127 ciljeva od kojih je do smrti uspio ostvariti 109. Ovdje je njegova lista: John Goddard's "Life List" koja vam može poslužiti kao inspiracija za sastavljanje svoje!

Osmišljavanje Bucket liste može nas potaknuti da vratimo svoju motivaciju i tako osnažimo mentalno zdravlje.

Koje su još dobrobiti pisanje Bucket liste:

Daje nam svrhu

Nisu svi naši snovi povezani s uspjehom u poslu, zaradom novca i ostalim stvarima koje se vrte oko produktivnosti. Aktualiziranje snova kao prehodati kineski zid, istražiti pazinsku jamu ili nasmijati stražara kraljevske straže britanske kraljice, daju nam svrhu koja je čisto zadovoljstvo.

Upisati takve stavke na našu Bucket listu vratit će nam potrebnu svrhu i pomoći nam da budemo poletniji i uzbuđeniji zbog onog što inače radimo. Križanje bilo koje od stavki s liste vinut će nas u nebesa i vratiti osjećaj da je sve moguće.

Širi nam pogled na nebrojene mogućnosti koje imamo

Svojim uvjerenjima najlakše možemo ograničiti sami sebe. Govoreći si da ne možemo nešto učiniti, da nismo dovoljno brzi, educirani, da smo lijeni, nedovoljno lijepi, previše brbljavi ili premalo ambiciozni, sve nas to koči. Koči nas kao super moćna kočnica na Batmobileu. Izrada Bucket liste pomaknut će granice koje smo si izgrdili i pomoći nam da se upustimo u avanturu života poput Batmana.

Naša avantura započinje isprobavajući hranu koju do sada nismo probali, posjećujući izletište koje se nalazi dva koraka od naše kuće, ali nikada nismo stigli tamo ići, progovarajući na jeziku kojeg do sada nismo poznavali. Odluka je na nama. Ideje su naše. To su snovi koje mi sanjamo.

Pomaže nam da se osjećamo ispunjeno (naročito kada križamo s liste stavke koje smo ispunili😊)

Kada nešto postignemo što smo dugo željeli, ispunimo zadatak koji smo si zadali ili odradimo posao koji smo planirali daje nam osjećaj postignuća i pruža nam zadovoljstvo. Zato nam križanje stavki koje smo „odradili“ pomaže da se osjećamo ispunjeno. Kada se osjećamo ispunjeno mirni smo i usredotočeniji. To se može, u neku ruku, smatrati srećom. A sreća je za većinu nas krajnji cilj, zar ne?

Postajemo zanimljiviji sami sebi i drugima

Kada patimo od depresije ili anksioznosti skloni smo manje vjerovati u sebe. Umanjujemo vlastite sposobnosti i vještine, mislimo da nismo vrijedni nečeg ili nekog i općenito dopuštamo da nas izvanjski svijet sažvače i proguta.

Isto tako, ako smo previše zaokupljeni svakodnevnim problemima upadamo u potpunu negativu. Još ako k tome svoje misli ne dijelimo s drugima jer ne želimo da se brinu ili da ne ispadnemo „žalopojka“, ostajemo sami i puni briga.

Sastavljanje Bucket liste može pomaknuti fokus s razmišljanja o svakodnevici na različite zanimljivije stvari koje u nama izazivaju radost. O takvim stvarima je ugodnije i lakše razgovarati i dijeliti ih s drugima. Tako postajemo društveniji i zanimljiviji sebi i drugima. Zašto ne?

 

***

Zašto se kroz maštanje ne bi osjećali bolje u svojoj koži i u svom životu? Zaklopimo oči i zavirimo duboko u sebe. Zasigurno ima puno stvari za koje smo bili uvjereni da ćemo ih napraviti kada odrastemo. Možda smo razmišljali da posjetimo Mjesec ili neki drugi planet. Danas je moguće bukirati i put u Svemir. Sve je moguće i sve počinje s nečijim snom.

Zato, olovka u ruke, uključimo prekidač mašte i krenimo u ispisivanje svoje Bucket liste.

Sanjajmo ponovo!