Što je to Psihoneuroimunologija?

Što je to Psihoneuroimunologija?

Čitajući članak o novim pogledima na klasičnu medicinu, naišla sam na pojam „Psihoneuroimunologija“ koji me potpuno zaintrigirao i potaknuo na mini istraživanje.

Upisala sam pojam u google tražilicu i prvo što sam primijetila je da na prvim stranicama s rezultatima nema studija, medicinskih tekstova ili mišljenja znanstvenika. Nižu se rezultati s naslovima knjiga na tu temu te štura objašnjenja samog pojma na stranicama poput enciklopedije.

Nisam bila zadovoljna doznavši samo definiciju koja je na svim stranicama slična:

  • psihoneuroimunologija (psiho- + neuro- + imunologija) (PNI), interdisciplinarno područje koje proučava interakcije između psihičkih čimbenika te živčanog, imunološkog i endokrinoga sustava.

Izvor: www.enciklopedija.hr

Nastavila sam kopati po bespućima internetske mreže i došla do zanimljivih podataka:

Da li ste se nekad razboljeli uslijed jako stresne situacije? Ako jeste, neće vas iznenaditi saznanje da na vaš imunološki sustav utječe nivo stresa kojeg vaš organizam proživljava. Tu u igru ulazi psihoneuroimunologija koja to smatra izuzetno zanimljivim i zato proučava interakciju središnjeg živčanog sustava i imunološkog sustava ne bi li otkrila tajni jezik kojim to dvoje komunicira i kako njihova interakcija utječe na naše zdravlje.

Proteini citokini koji nastaju kada dođe do infekcije, poruke su koje imunološki sustav šalje u mozak preko receptora vagusnog živca, koji ide od trbuha do glave. Kada se receptori aktiviraju šalju signal mozgu koji stvara vlastite citokine te tako šalje odgovor natrag imunološkom sustavu. To je efikasna i svrsishodna komunikacija koja se odvija u oba smjera. Ne dobije li mozak poruku preko vagusnog živca, reakcija na bolest će izostati i mi nećemo dobiti groznicu, neće nam se smanjiti apetit i nećemo osjećati tjeskobu pa nećemo ni znati da smo bolesni.

 

Stres written with a red pencilStres kao uzrok bolesti

U trenucima kada nam je zdravlje izuzetno krhko i kada ga napada psihološki stres, za nas se poput puža na cesti nakon kiše, lijepi svašta, od prehlade vulgaris do cijele lepeze autoimunih bolesti.

Stres može uzrokovati istu reakciju tijela kao na infekciju ili bolest. Na takvu će ga reakciju nagovoriti obmanuti mozak, a ne imunološke stanice kako bi bilo pravično i logično. Mozak će proizvesti citokine kao odgovor na stres isto kao što bi učinio dobivši poruku od imunološkog sustava putem vagusnog živca.

 

Kako stres može smanjiti sposobnost organizma za borbu protiv stvarnih infekcija i bolesti?

Studije su pokazale da i kratkotrajni stres utječe na naš imunološki sustav. Ali tek kada smo dulje vrijeme pod stresom i taj „zločesti“ stres možemo kvalificirati kao kronični, tijelo proizvodi citokine tijekom duljeg vremenskog razdoblja.  I to ne bilo koje citokine već one protuupalne čije nastajanje inače stimulira pojava stresa. Povećano otpuštanje citokina može povećati rizik od: autoimunih bolesti, dijabetesa tipa 2, srčane bolesti, osteoporoze, Alergija i drugog jer kronični stres potiskuje naš imunološki sustav.

Dakle, stres ima mnogo negativnih učinaka na nas i naše zdravlje pa samim time i na kvalitetu našeg života. Svatko se od nas „bori“ protiv stresa na svoj način. Savjeta i uputa ima raznih, kao i stručnih ljudi koji nam svojim radom i iskustvom mogu pomoći. Možemo istražiti dio mogućnosti koje nam se pružaju i odlučiti se za onu ili one koje nama najviše odgovaraju.

***

Psihoneuroimunologija je područje koje vrvi istraživanjima i zanimljivim pitanjima na koja mnogi znanstvenici traže odgovore. Danas smo svjesni da fizički i emocionalni stres mogu imati vrlo stvaran i snažan utjecaj na imunološki sustav i zdravlje čovjeka. Zato je jedan od ciljeva psihoneuroimunoloških istraživanja utvrditi koji se mehanizmi nalaze u osnovi djelovanja stresnih doživljaja na funkciju imunološkog sustava.

Budućnost PNI (Psihoneuroimunologije) uzbudljiva je i zanimljiva. Otkrivanje novih podražaja na koje naš organizam reagira i na koji način oni odjekuju kroz tijelo i utječu na njegove funkcije sigurno će donijeti boljitak kao kod dijagnosticiranja raznih stanja tako i kod njihovog tretiranja, ali i prevencije.