Grupe Peer podrške: Tko su Peer stručnjaci?

Grupe Peer podrške: Tko su Peer stručnjaci?

U Grupama peer podrške djeluju Peer stručnjaci. Tko su Peer stručnjaci i kako možemo postati Peer stručnjak donosimo u ovom blogu.

Dobro došli među jednake! Svi mi, vi, oni i oni tamo, znatiželjni, začuđeni, zaluđeni, zastrašeni, zabrijani, zabrljani, zaljubljeni...svi smo dobrodošli na Grupe peer podrške koje se održavaju u organizaciji Udruge Ludruga svaki tjedan:

Nalazimo se da bismo pričali o vlastitim iskustvima osoba s raznim intenzivnim ili neuobičajenim proživljavanjima i stanjima svijesti ili o iskustvima koja imamo kao dio obitelji osoba s poteškoćama u mentalnom zdravlju. Ovdje se osjećamo jednaki među jednakima, slobodni izraziti svoje nedoumice i nesigurnosti, bez očekivanja i s punom podrškom Peer stručnjaka.

Tko su, dakle, Peer stručnjaci?

Stručnjaci za peer podršku – stručnjaci po iskustvu - osnova je modela oporavka u pristupu liječenja mentalnih teškoća.

Peer stručnjak kao pojam pojavljuje se u sustavima mentalnog zdravlja u novije vrijeme pa za njega još uvijek postoje različite definicije. Učinimo li presjek njegovog značenja koje se nudi, Peer stručnjaka možemo općenito definirati kao osobu s iskustvom u mentalnoj bolesti ili nekoj popratnoj mentalnoj poteškoći koja je prošla specifičnu obuku za podršku i pomoć drugima u njihovom procesu oporavka.

Oporavak

Oporavak je temelj rada Peer stručnjaka. Oni se zato usredotočuju na snagu, individualnu hrabrost, samopoštovanje, vještine rješavanja problema, mehanizme suočavanja, terapiju i nadu. Transformacija u oporavku omogućuje osobi s problemom mentalnog zdravlja da živi smislenim životom u zajednici po svom izboru, nastojeći ostvariti svoj puni potencijal.

Zato se kod rada Peer stručnjaka razmatra vizija oporavka kao ključni element i kompetencije važne za način rada Peer radnika u situacijama ambulantnog ili, primjerice, kliničkog tipa, stambenoj zajednici ili suradnji s drugim zdravstvenim radnicima. U obuci Peer stručnjaka mnoge su teme posvećene komunikaciji i rješavanju određenih izazova.

Peer stručnjaci su osobno 'instrument' s kojim rade. To je moćan i učinkovit alat ako smo svjesni kako ga iskoristiti. Oni NISU prijatelji. Oni su uzori, savjetnici, učitelji i imaju razne druge uloge.

Važno je, bez obzira na njihovu funkciju, da Peer stručnjaci koriste svoje vlastito iskustvo oporavka kao sredstvo inspiriranja drugih. Teorija i primjeri pokazuju kako se stručnost stečena iz osobnog iskustva može iskoristiti na najučinkovitiji način za dobrobit i u odnosu na ljude s kojima Peer stručnjaci rade.

Dobro došli među jednake!