Od supatnika do suputnika (grupa uzajamne podrške)

Od supatnika do suputnika (grupa uzajamne podrške)

Grupa uzajamne psihičke podrške "Od supatnika do suputnika" održava se svakog ponedjeljka od 19 do 21 sat u prostorijama Doma kulture Prečko, Prečko 2a.

Kao što su ljudi s iskustvom psihičke patnje označene kao „psihička bolest“ stručnjaci po iskustvu, tako su i njihovi bližnji stručnjaci po iskustvu supatnje.

Svjesni da uzajamna pomoć znači slušati se i pomagati jedni drugima kao zajednica Jednakih i u ovoj grupi nema plaćenih profesionalaca ili osoblja koje nas vodi i definira.

Zdravstveni sustav pretežno se bavi osobama sa psihičkim poteškoćama, ali malo ili nimalo njihovim bližnjima. Nakon boravka u bolnici osobe s psihičkim poteškoćama vraćaju se u okruženje svojih bližnjih koji se često osjećaju nemoćnima, te zbog straha, nedostatne upućenosti, senzibiliziranosti i stigme bivaju supatnici.

To nas je potaknulo na osnivanje zasebne grupe uzajamne podrške namjenjene članovima obitelji, prijateljima i bližnjima kojima se na taj način pruža prilika da dijeleći svoje strahove, iskustva i misli u sigurnom okruženju grupe od supatnika postanu suputnici.

Podržavajući se, razmjenjujući informacije i saznanja o pristupima brige za psihičko zdravlje izvan institucija, posljedično dolazimo do boljeg uvida i svjesnosti o potrebi brige o sebi, boljeg razumijevanja i kvalitetnije komunikacije unutar svojih obitelji.

Grupe podrške su prijateljski otvorene i uključujuće, mjesto gdje se cijene i poštuju različite prespektive i životni izbori. Grupe podrške mogu postati mjesta na kojima će se njegovati mreže zajednice za uzajamnu pomoć, pomoć jednih drugima tijekom kriza, odnosi sa sustavom za psihičko zdravlje i učenje o novim mogućnostima.