Forum teatar – “S druge strane ogledala”

Forum teatar – “S druge strane ogledala”

Umjetnost kao terapija

Udruga Ludruga u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka od 2016. godine do danas kontinuirano provodi umjetničko-dramsku radionicu s elementima Forum teatra, a finalni rezultat je stara, ali svaki put drugačija predstava „S druge strane ogledala“.

Forum teatar je inkluzivni kreativni alat koji kroz sistem kazališnih vježbi, igara i tehnike teži unaprijediti kvalitetu života osoba sa psihosocijalnim izazovima. Osnova su kratke forum-scene koje prikazuju probleme vezane uz te osobe i njihovu zajednicu. Ne traži se “pravo” ili “idealno” rješenje, već je cilj istražiti što više mogućnosti. Upravo zbog toga, predstava nikad nije ista. Nakon što se ljudi pokušaju poigrati sa raznim rješenjima, moguće je da će im to biti podsticaj za djelovanje u stvarnom životu, kada se suoče s istim problemom koji su imali u kazališnoj forum-sceni. Smještajući se u različite situacije, pojedinci uz kreativni integrativni pristup tragaju za vlastitim identitetom.

Predstava je do sada izvedena više puta, a nabrojit ćemo samo neke: obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u prostoru CeKaTe-a, međunarodna konferencija "Client in the centre", 3.Eu Compass Forum u Luxembourgu, međunarodni multidisciplinarni simpozij „Bioetika i aporije psihe“, u prostorima Udruge umjetnika Vjekoslav Majer, simpozij „Mladi i metalno zdravlje-Slušam te“...

Kako je predstava izgledala u Luxembourgu, možete vidjeti na ovom linku.

Udruga Ludruga i Centar za kulturu Trešnjevka niz su godina primjer kvalitetne međusektorske suradnje i holističkoga pristupa čovjeku. Uvidjeli su na vlastitim projektima da je uvođenje izvođačkih umjetnosti kao sredstva inkluzije, forme za komunikaciju i medija za postavljanje važnih društvenih pitanja za sudionike i publiku idealan model ne samo za terapiju osobama sa psihosocijalnim izazovima i njihovim obiteljima, nego i za otvaranje šire zajednice prema njima te destigmatizaciju ovih marginaliziranih skupina.