S druge strane ogledala – Luxembourg

S druge strane ogledala – Luxembourg

U Luxembourgu se 08.-09.02.2018. održao III.EU Compass Forum o mentalnom zdravlju. Prvi smo dan zatvorili izvedbom predstave S druge strane ogledala, Predstava koristi elemente Forum teatra i nastala je kao rezultat petodnevnih radionica forum teatra i dugogodišnje  suradnje s Centrom za kulturu Trešnjevka. Izvedbom u Luxembourgu je prvi put zabilježena na videu.

OPIS SCENA:

Scena će virtualnim zrcalima biti podijeljena na tzv. Normalnu polovicu (lijeva strana) i tzv. Ludu polovicu (desna strana). Scensko pravilo zrcala jest da samo luda osoba prolazi kroz njega. Zato svaka naša priča ima svoju normalnu i ludu verziju. Postoji pet priča. Priče su odijeljene dizanjem ruku i udahom.

RUGANJE

Nakon što majstori postave virtualno ogledalo svi članovi ansambla  izlaze pred publiku i stigmatiziraju gledatelje upiranjem prsta u nekoga od vas.

STIGMA NA ŠALTERU

Pacijent u bolnici za tjelesne bolesti na šalteru progovara da je upućen iz psihijatrijske bolnice. Na drugoj strani ogledala vidi se zašto se stigmatizira osobe s mentalnim poremećajima. Tzv. Normalni se suočavaju sa svojom patnjom,  tzv. Ludi im se ruga.

SCENA FIKSACIJE PACIJENTA

Pacijentica sama traži da bude vezana. Okolina u pogrebnoj povorci odlazi na Ludu stranu i  zatim proživljava patnju osobnih vezanosti. Ljubav nas sve spašava.

DVIJE PRIJATELJICE NA ULICI

Majka psihički oboljele djevojke sreće majku zdrave djevojke koja se prestraši psihičkog poremećaja. Na Ludoj strani djeca uživaju u stigmatizaciji, agresije i divljaštva.

VIP PACIJENTICA

Pacijentica s anksioznošću i psihosomatikom poziva se na politički važnu osobu u društvu i biva stigmatizirana. Na ludoj strani svi se bore protiv stigmatizacije. Ova se scena nastavlja u zajednički smijeh i pohvalu osoba u publici.

Monteri ogledala rade demontažu, ali ogledala bježe u nebo. Isto se dogodi i sa šarafima. Monteri reagiraju psujući i time započinje završni ples na granici ludosti.

3rd Compass Forum

Theatre play “On the other side of the looking glass, creative start” Ludruga and Trešnjevka Cultural Center, Croatia

Gepostet von Trimbos-instituut am Donnerstag, 8. Februar 2018