Izvješće o radu udruge Ludruga u 2016. godini

Izvješće o radu udruge Ludruga u 2016. godini

PROJEKTI:

1. Grupa uzajamne psihičke podrške „Stručnjaci po iskustvu“
https://ludruga.hr/grupe-uzajamne-podrske/

2. Grupa podrške "Od supatnika do suputnika"
https://ludruga.hr/od-supatnika-do-suputnika-grupa-uzajamne-podrske/

3. Psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka
https://ludruga.hr/psihicko-zdravlje-u-zajednici-terapija-po-mjeri-covjeka/

4. Biblioterapija
https://ludruga.hr/biblioteapijaart-terapija-na-nacin-ludruzni/

5. "Novi život"
Sudjelovali  smo kao izvoditelji u projektu koji provodi Centar za pružanje usluga u zajednici „Ja kao i ti“ iz Osijeka. Održali smo 10 stručnih supervizija za djelatnike Centra te tri modula edukacija "Lice i naličje nepoznatog".

6. Radionice za učenike Srednje medicinske škole Vrapče u sklopu predmeta Zdravstvena njega u zaštiti mentalnog zdravlja
U razdoblju od rujna do prosinca 2016. održano je ukupno 9 radionica u trajanju od po 5 sati za učenike 4. razreda Škole za medicinske sestre Vrapče u sklopu predmeta Zdravstvena njega u zaštiti mentalnog zdravlja. Radionice su osmislile i provele članice udruge Ksenija Kapelj, Vlatka Ročić Petak i Ana Šolc u suradnji s prof. Suzanom Ribarić, na temelju tema iz kurikuluma: identitet, mehanizmi obrane, stigma, terapijska komunikacija, vještine pregovaranja, krizne intervencije i stres. Tijekom izvedbe radionica korištena je metoda forum kazališta kao alata kojim se potiče i osnažuje sposobnost verbalnog izražavanja, razumjevanje i vježbanje neverbalne komunikacije u svrhu prihvaćanja multikulturalnih razlika, jačanja socijalnih vještina, razvijanja empatije i nenasilnih metoda rješavanja konflikata, razvijanja tolerancije i razumijevanja ljudskih prava.

7. "S druge strane ogledala"
Projekt "S druge strane ogledala" se provodi  u partnerstvu s Centrom za kulturu Trešnjevka,a riječ je o nastavku rada na projektu Pola sata u tuđim cipelama, te međunarodnog projekta Plave priče. Ovim projektom ostvarujemo inkluzivnu suradnju umjetnika i osoba sa psihosocijalnim izazovima. Projekt je prožet inovatvnim inkluzivnim izvedbeno-umjetničkim praksama u kojima koristimo različite metode dramskog izričaja u radu s marginaliziranim skupinama s naglaskom na osobe sa psihosocijalnim izazovima. Izvedene su sljedeće aktivnosti: umjetničke radionice, prezentacija radionica u formi predstae,diskusija, projekcija edukativno-dokumentarnog filma.Projekt je osvojio drugo mjesto u nominaciji za Dr. Guislain Award 2017.

8. Volonterski program po mjeri – gosti na projektu Volonterskog centra Dubrovnik
U sklopu projekta „Volonterski program po mjeri“ kojeg provodi Udruga za razvoj civilnog društva Bonsaiu partnerstvu s Udrugom za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenje duševnog zdravlja i kvalitete živote – Lukjernica i Dubrovačkom Udrugom Skrbnika, Bolesnika i Prijatelja Alzheimerove  bolesti i ostalih Demencija – DUSAB, održana je trodnevna manifestacija „Mentalno zdravlje i volonteri“ od 08. do 10. 12. 2016. u Dubrovniku.

9. U prosincu 2015. sklopili smo ugovor s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva o financiranju institucionalne podrške za 2016. godinu, a financiranje je nastavljeno i u 2017. godini.

Tijekom provedbe projekta „Psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka“ tijekom 2016. godine postignuti su slijedeći razultati:

Gostovanja na tribinama, okruglim stolovima i predavanja:
Član udruge Alen Orešković gostovao je kao predavač na tribini „Obespravljenje osoba s duševnim smetnjama“ u organizaciji Hrvatsko bioetičkog društva i Studentskog kruga suradnika Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku na Filozofskom fakultetu u travnju 2016. https://www.ffzg.unizg.hr/?p=4832

Član udruge Hrvoje Handl gostovao je kao predavač na tribini „Psihoterapija umjetnošću“ u organizaciji Hrvatsko bioetičkog društva i Studentskog kruga suradnika Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku na Filozofskom fakultetu u listopadu 2016. https://www.facebook.com/events/1780217578895318/

Članice udruge Ksenija Kapelj i Vlatka Ročić Petak gostovale su kao predavači na tribini „Otvoreni dijalog“ u organizaciji Hrvatsko bioetičkog društva i Studentskog kruga suradnika Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku na Filozofskom fakultetu u studenom 2016.

http://heyevent.com/event/gei4ygvnyju5wa/aporije-psihe-otvoreni-dijalog

Članovi udruge Alen Orešković, Ksenija Kapelj i Vlatka Ročić Petak održali su gostujuće predavanje na Studijskom centru socijalnog rada iz kolegija „Socijalni rad u području mentalnog zdravlja“ u studenom 2016.

U sklopu projekta „Volonterski program po mjeri“, a na poziv Udruge za razvoj civilnog društva Bonasi, Udruge Lukjernica i Udruge DUSAB, članovi udruge su tijekom trodnevne manifestacije u Dubrovniku u prosincu 2016. gostovali na:

- okruglom stolu „Uloga volontera i zajednice u provođenju izvaninstitucionalne brige o mentalnom zdravlju“, tijekom kojeg su prezentirali svoje aktivnosti i praksu vezanu uz ovu temu.

- održali projekciju dokumentarnog filma „Otvoreni dijalog“ i tribinu nakon projekcije „Psihijatrija u zajednici“

- održali iskustvenu radionicu „Grupa uzajamne psihičke podrške“

http://www.dulist.hr/udruga-lukjernica-kako-od-psihicke-patnje-uciniti-dodatnu-vrijednost/371821/

http://glasgrada.hr/udruga-ludruga-o-svojem-iskustvu-u-radu-na-promociji-psihickog-zdravlja/ http://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/457466/psihicki-bolesnici-najduze-ostaju-u-bolnici

Obilježavanje dana mentalnog zdravlja:

U partnerstvu s Centrom za kulturu Trešnjevka i udrugom Telecentar, organizirali smo i proveli petodnevnu radionicu, tijekom koje smo koristili forum kazalište kao terapijski alat. Prezentacijom radionica u formi predstave pod nazivom „S druge strane ogledala“ koja je održana u kazališnoj dvorani pred publikom, obilježili smo Dan mentalnog zdravlja u listopadu 2016. Polaznici radionica i izvoditelji predstave članovi su Grupa uzajamne psihičke podrške, osobe sa psihosocijalnim izazovima i članovi njihovih obitelji, koji su sudjelovanjem u radionicama i predstavi radili na vlastitom osnaživanju i prevladavanju autostigme. Nakon odigrane predstave sudionici i publika ušli su u dijalog, Stigmatizacija osoba s psihosocijalnim izazovima detektirana je kao jedan od osnovnih problema našeg društva, a do pozitivnih promjena društvene svijesti moguće je doći upravo ovakvim prezentacijama. Metodologija rada predstavljena je dokumentarnim filmom koji je dostupan na

https://www.youtube.com/watch?v=T9vnvu4C2bQ&feature=youtu.be

Održane projekcije filmova i tribine:

Projekcija dokumentarnog filma „4. majmun“ autora Hrvoja Mabića, za potrebe učenika Srednje škole za medicinske sestre Vrapče iz predmeta Zdravstvena njega u zaštiti mentalnog zdravlja i svu ostalu zainteresiranu javnost u listopadu 2016.

Projekcija dokumentarnog filma autora D. Macklera i tribina „Otvoreni dijalog“ u studenom 2016. Gost tribine bio je dr. Hugo Koetsier psihijatar iz Trimbos Instituta iz Utrechta, koji kao Twinning partner iz Nizozemske surađuje na projektu „Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja“. Korisnik projekta je Ministarstvo zdravlja RH, a krajni korisnik Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Projekcija dokumentarnog filma autora D. Macklera „Uzmi ova slomljena krila“ i tribina „Psihoterapija – terapija razgovorom“ u studenom 2016. Gošća tribine bila je gestalt psihoterapeutkinja i socijalna pedagoginja Ljiljana Marinac.

Projekcija dokumentarnog filma autora D. Macklera „Iscjeljujući domovi“ i tribina „Psihijatrija u zajednici“ u prosincu 2016. Tribinu su moderirale članice udruge Ksenija Kapelj i Vlatka Ročić Petak.

 

Financijski izvještaj
Završni financijski izvještaj za 2016. godinu