Izvješće o radu udruge Ludruga u 2019. godini

Izvješće o radu udruge Ludruga u 2019. godini

PROJEKTI

 1. Grupa uzajamne psihičke podrške „Stručnjaci po iskustvu“
  https://ludruga.hr/grupe-uzajamne-podrske/
 2. Grupa podrške "Od supatnika do suputnika"
  https://ludruga.hr/od-supatnika-do-suputnika-grupa-uzajamne-podrske/
 3. Psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka
  https://ludruga.hr/psihicko-zdravlje-u-zajednici-terapija-po-mjeri-covjeka/
 4. Psihosocijalni interventni timovi
  https://ludruga.hr/psihosocijalni-interventni-timovi/
 5. Radijska emisija L(j)udnica u eteru
  https://ludruga.hr/ljudnica-u-eteru/

RADIONICE, TERENSKA NASTAVA, GOSTUJUĆA PREDAVANJA

Radionice za učenike Srednje medicinske škole Vrapče u sklopu predmeta Zdravstvena njega u zaštiti mentalnog zdravlja.

U razdoblju od siječnja do lipnja 2019. održano je ukupno 6 radionica u trajanju od po 5 sati za učenike 4. razreda Škole za medicinske sestre Vrapče u sklopu predmeta Zdravstvena njega u zaštiti mentalnog zdravlja. Radionice su osmislile i provele članice udruge Ksenija Kapelj i Vlatka Ročić Petak u suradnji s prof. Suzanom Ribarić, na temelju tema iz kurikuluma: identitet, mehanizmi obrane, stigma, terapijska komunikacija, vještine pregovaranja, krizne intervencije i stres. Tijekom izvedbe radionica korištena je metoda forum kazališta kao alata kojim se potiče i osnažuje sposobnost verbalnog izražavanja, razumijevanje i vježbanje neverbalne komunikacije u svrhu prihvaćanja multikulturalnih razlika, jačanja socijalnih vještina, razvijanja empatije i nenasilnih metoda rješavanja konflikata, razvijanja tolerancije i razumijevanja ljudskih prava.

Održali gostujuće predavanje na Studijskom centru socijalnog rada, studentima 5. godine koji slušaju kolegij Socijalni rad u području mentalnog zdravlja o zagovaranju prava i novim modelima skrbi o mentalnom zdravlju u zajednici.

Provođenje terenske nastave studentima druge godine Studijskog centra socijalnog rada iz kolegija Socijalni rad s pojedincem.

Suorganizirali zajedno s Centrom za kulturu Trešnjevka međunarodnu radionicu u sklopu projekta B.I.G. D.E.A.L. /Bridging Input Gaps for the Disadvantaged to Enhance the Outcome of Non-formal Adult Learning (2018-2020). Održana je prezentacija radionice u formi predstave pod nazivom PRIČE PRIHVAĆANJA. Predstava je nastala prema pričama polaznika međunarodnih radionica B.I.G. D.E.A.L. partnerstva. Korištene su različite dramske tehnike kao alat bolje komunikacije u svrhu destigmtizacije osoba s teškoćama mentalnog zdravlja. Dokumentarni film o projektu i najavu radionice i predstave možete pogledati na ovim linkovima:
 

https://360hr.news/vijesti/vijesti-iz-hrvatske/lokalne-vijesti/grad-zagreb-i-okolica/video-zagreb-zagrebe-dobro-jutro-projekt-big-deal-z1-televizija-4-6-2019

Osmislili, organizirali i održali Radionicu aktivnog slušanja i efektivne komunikacije u sklopu 3. transdisciplinarnog simpozija Bioetika i aporije psihe.

Osmislili, organizirali i održali dramsku radionicu »Tema je nešto čega nema«. Prezentacija radionice u formi predstave održana je u sklopu 3. transdisciplinarnog simpozija Bioetika i aporije psihe.

Suorganizirali radionicu "Mapiranje mentalnog zdravlja u gradu Zagrebu", u suradnji sa Solidarnom Zakladom za ljudska prava i udrugom Životna linija, te zainteresiranim građankama i građanima.

Mapirali smo stanje mentalnog zdravlja naše zajednice, a posebno izvora podrške i stručne pomoći. Osim toga, nastojali smo odgovoriti na pitanja kako razgraditi stigmu koju sa sobom nose psihičke bolesti, a time i tabu vezan uz traženje pomoći, te kako pomoć i podršku učiniti pristupačnom svima koji je trebaju.

MEĐUNARODNE KONFERENCIJE, SIMPOZIJI, MANIFESTACIJE

Osmislili, organizirali i održali dvodnevni festival kulture i mentalnog zdravlja, 2.Zagreb MentalFest. Cilj festivala je u javnome prostoru otvoreno progovarati o temama vezanim uz mentalno zdravlje, čime se direktno potiče destigmatizacija osoba koje se zbog teškoća mentalnog zdravlja suočavaju sa psihosocijalnim izazovima. Svake je godine naglasak na određenoj temi, a prošlogodišnju najbolje opisuje citat iz drame "Žena bez tijela" Mate Matišića - Tko danas nema psihičkih problema, taj nije normalan.

2. Zagreb MentalFest udruga Ludruga - 100% Ljudi provela je u partnerstvu s udrugom BoliMe, Udrugom za psihosocijalnu pomoć "Susret", a u suradnji sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim bioetičkim društvom, glumicom Uršom Raukar te mladim redateljima Hrvojem Korbarom, Leom Fleger i Marinom Pejnović sa studentima 3. g. Menadžmenta i produkcije u kulturi PVZG.

https://ludruga.hr/odrzan-2-zagreb-mentalfest/
https://ludruga.hr/2-zagreb-mentalfest/

2. Zagreb MentalFest u medijima:
https://super1.telegram.hr/emocije/tko-danas-nema-psihickih-poteskoca-taj-nije-normalan-cule-smo-s-organizatoricom-zagreb-mentalfesta/
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/zanimljivosti/3451811/zagreb-mentalfest-24-i-25-svibnja-tko-danas-nema-psihickih-problema-taj-nije-normalan/
https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/ne-propustite-dvodnevni-festival-kulture-i-mentalnog-zdravlja-u-zagrebu-foto-20190520
http://hr.n1info.com/Znanost/a404377/Pocinje-MentalFest-Tko-danas-nema-psihickih-problema-taj-nije-normalan.html
http://h-alter.org/vijesti/2-zagreb-mentalfest
https://www.mixcloud.com/yammatFM_shows/gradske-minute-zagreb-mental-fest-21052019/
https://www.ziher.hr/mentalfest-zagreb-usudise-2019/
https://www.nacional.hr/zagreb-mentalfest-festival-kulture-i-mentalnog-zdravlja/
https://vizkultura.hr/ispit-zvan-zagreb-mentalfest/
https://www.24sata.hr/lifestyle/danas-je-sretna-depresija-ju-je-stajala-posla-braka-i-prijatelja-630869/

Sudjelovali na manifestaciji Tjedan udruga u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom na Europskom trgu, gdje su članovi mobilnog peer tima, javnosti predstavili aktivnosti udruge.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja suorganizirali međunarodnu konferenciju pod nazivom „Mentalno zdravlje! Modeli oporavka u zajednici. Gdje smo?“ u suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Udrugom za psihosocijalnu pomoć „Susret“. Konferencijom smo željeli inicirati platformu za umrežavanje različitih dionika neophodnih za međusektorsku suradnju u području mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj i na taj način promicati ciljeve definirane Twinning projektom “Osiguravanje optimalne skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja” (2016.-2017.) - unapređenje zaštite mentalnog zdravlja kroz jačanje kapaciteta u zajednici i unapređenje javnog znanja o problemima mentalnog zdravlja.

https://ludruga.hr/konferencija-mentalno-zdravlje-modeli-oporavka-u-zajednici-gdje-smo/
https://posi.hr/konferencija-mentalno-zdravlje-modeli-oporavka-u-zajednici-gdje-smo/

Sudjelovali na X. Konferenciji socijalnih radnika koja je održana na temu „Drugi i drugačiji“. Jedan od sadržaja konferencije bili su tematski simpoziji. Održali smo prezentaciju pod nazivom „Udruga Ludruga- pionir u pružanju peer potpore osobama s teškoćama mentalnog zdravlja u Hrvatskoj” u sklopu tematskog simpozija Socijalni rad u području mentalnog zdravlja i antidiskriminatorne prakse, na poziv doc. dr. sc. Marijane Kletečki Radović organizatorice i voditeljice simpozija na tu temu.

Suorganizirali sa Zakladom SOLIDARNA dobrotvornu kazališnu večer i popratnu donatorsku akciju „S druge strane ogledala: Od pacijenta do programera“ u sklopu Tjedna mentalnog zdravlja. Svrha donatorske akcije bila je solidarna podrška gospodinu Hrvoju, 38-godišnjem pacijentu Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači koji je uz snažnu volju i podršku svog terapijskog tima odlučio završiti studij informatike Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu i postati programer, dok je na liječenju u bolnici. Cilj nam je bio prikupiti cjelokupni iznos dvogodišnje školarine koji bi gospodinu Hrvoju omogućio mirno studiranje, sve do diplome programera. Sredstva u tu svrhu uspješno su prikupljena.

https://ludruga.hr/donatorska-akcija-s-druge-strane-ogledala-od-pacijenta-do-programera/
https://www.solidarna.hr/site/article/uspjesan-zavrsetak-donatorske-akcije-od-pacijenta-do-programera/de-DE
https://zg-magazin.com.hr/dobrotvorna-kazalisna-vecer-od-pacijenta-do-programera/
https://www.h-alter.org/vijesti/s-druge-strane-ogledala-od-pacijenta-do-programera
https://www.teatar.hr/233555/s-druge-strane-ogledala-od-pacijenta-do-programera/
https://www.portalnovosti.com/pomognimo-hrvoju-da-zavsri-studij-informatike

Sve ove aktivnosti opisali smo prilikom gostovanja na Radio Sljemenu kod Antonie Cosic u emisiji "I vi to mozete" i na HR2 kod Ane Tomaskovic u emisiji "Ovo malo duse".

Suorganizirali 3. transdisciplinarni simpozij Bioetika i aporije psihe u partnerstvu sa Sveučilišnim centrom za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim bioetičkim društvom, Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku, udrugom »Susret«, inicijativom »Zoom na psihu« i Hrvatskim filozofskim društvom.
Cilj simpozija bio je pluriperspektivno i interdisciplinarno povezati što više raznovrsnih korpusa znanja i iskustava (u rasponu od filozofije, sociologije, antropologije i psihologije, preko kognitivne znanosti, neuroznanosti i psihijatrijske medicinske prakse, do različitih kulturnih perspektiva) u svrhu destigmatizacije osoba s iskustvom poremećaja mentalnog zdravlja, rasvjetljavanja poteškoća vezanih uz ljudsku psihu te unapređivanja sustava očuvanja i brige o mentalnom zdravlju.

Fokus je bio na dvije glavne teme:
prva se odnosila na odnos filozofije i psihijatrije/psihologije/psihoterapije, uz naglasak na važnost uključivanja filozofske metodologije i refleksivnog dosega u okvire sustava mentalnog zdravlja, a u svrhu rasvjetljavanja i razrješavanja raznih psihičkih aporija, ali također i u odnosu na definiranje i sintezu pojma psihe. Druga glavna tema bila je usmjerena na destigmatizaciju osoba s izmijenjenim stanjima svijesti, mentalnim i izazovima i psihičkim poteškoćama putem transdisciplinarnih projekata i inicijativa.

https://www.facebook.com/events/819045301883814/

Sudjelovanje na svečanom djelu Konferencije „Pristupačnost kao ljudsko pravo” u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dopredsjednica Ludruge Ksenija Kapelj ispred Saveza udruga za mentalno zdravlje postavila je premijeru RH pitanje o potrebi implementacije zaključaka EU Twining projekta„Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja“završenog u travnju 2017. Projektom je predviđeno, a RH je preuzela tu obvezu, razvijati mobilne timove u zajednici. Ovu uslugu EU građani imaju na raspolaganju već 2 desetljeća, a kod nas je taj proces stao iz administrativnih razloga i nesnalaženja. Od premijera je dobila odgovor da su Twining projekti obvezujući te se podrazumijeva da se smjernice projekta implementiraju i to odmah, a on će svakako voditi računa da se to i dogodi.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike dodala je da će se u mobilne timove uključiti i socijalni radnici. Također je postavila pitanje kada će Nacionalna strategija mentalnog zdravlja 2019-2030 u koju su implementirane smjernice iz navedenog projekta, krenuti u proceduru usvajanja.

Premijer je odgovorio kako je sve čuo, shvatio, te će se osobno založiti da donošenje Nacionalne strategije krene u proceduru kao i da se usluge mobilnih timova uvrste u popis usluga koje HZZO financira.

OKRUGLI STOLOVI, RADNE SKUPINE

Sudjelovanje u radu Radne skupine za Odgoj i obrazovanje Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Doneseni prijedlozi aktivnosti za 2019. godinu uvršteni su u Akcijski plan Strategije za 2019. godinu.

Sudjelovanje na okruglom stolu „Informirani pristanak: Znam zato sam ovdje!” na poziv Ureda pučke pravobraniteljice. Dvije članice udruge održale su prezentaciju o iskustvima članova udruga ujedinjenih u SUMEZ, a vezano na temu pristanka / prisile liječenja.

Sudjelovanje i održana prezentacija na Okruglom stolu „Psihijatrija u zajednici- deinstitucionalizacija i mobilni timovi“ koji je u Dubrovniku organizirala udruga Lukjernica
Na jednom mjestu okupili su se stručnjaci po profesiji i stručnjaci po iskustvu s ciljem povezivanja i razmjene ideja kako bi doprinijeli unaprijeđenju mentalnog zdravlja u zajednici na području Dubrovačko - neretvanske županije, te stvorili preduvjete za suradnju na budućim zajedničkim projektima.

https://dubrovnikinsider.hr/index.php/component/k2/item/13324-lukjernica-organizira-okrugli-stol-psihijatrija-u-zajednici-deinstitucionalizacija-i-mobilni-timovi
https://www.dulist.hr/okrugli-stol-o-poboljsanju-skrbi-o-mentalnom-zdravlju/623981/

 

Financijski izvještaj
Završni financijski izvještaj za 2019. godinu