Izvješće o radu udruge Ludruga u 2022. godini

Izvješće o radu udruge Ludruga u 2022. godini

IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE LUDRUGA U 2022. GODINI

PROJEKTI

L(j)udilo od oporavka kroz psihosocijalnu skrb u zajednici

https://ludruga.hr/grupe-uzajamne-podrske/

https://ludruga.hr/od-supatnika-do-suputnika-grupa-uzajamne-podrske/

https://ludruga.hr/edukativno-iskustvene-psihoterapijske-radionice/

https://ludruga.hr/ljudnica-u-eteru/

https://ludruga.hr/category/blog/ljudilo-od-umjetnosti/

           Grupa peer podrške

 

Psihičko zdravlje u zajednici – terapija po mjeri čovjeka

https://ludruga.hr/psihicko-zdravlje-u-zajednici-terapija-po-mjeri-covjeka/

Mobilni peer tim i psihosocijalna podrška u zajednici

https://ludruga.hr/psihosocijalni-interventni-timovi/

Pomozi mi da pomognem

https://ludruga.hr/pomozi-mi-da-pomognem/

          Grupa peer podrške

 

Unmasking youth mental health

https://ludruga.hr/unmasking-youth-mental-health/

Active Citizens 4 Human Rights

https://ludruga.hr/sudjelovanje-u-programu-active-citizens-4-human-rights/

Norveško helsinški odbor za ljudska prava

Posjetili smo Norveško helsinški odbor                     za ljudska prava u Oslu

Važnost psihofizičkog zdravlja za djelovanje u kriznim situacijama

https://nekriziram.sofija.hr/?fbclid=IwAR1sAQFC4-MXG-1EwEguSFMo4GNB3NrXi6ZYs1iitEx81tayaATpCAon3gU

Edukacije

U sklopu projekta Active Citizens 4 Human Rights bili smo na studijskom putovanju u Oslu gdje smo se od norveških stručnjaka na radionicama educirali o najboljim praksama organizacijskog razvoja i bili u studijskim posjetama organizacijama civilnog društva u Oslu. Također smo razgovarali o daljnjoj suradnji, bilateralnim odnosima i inicijativama vezanim uz program Fonda za aktivne građane.

U sklopu projekta ImpleMENTAL na poziv Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sudjelovali smo na dvodnevnom sastanku konzorcija i imali priliku učiti o provedbi najboljih praksi s područja mentalnog zdravlja u zajednici i planovima za daljnje nacionalne aktivnosti u 20 zemalja (17 država članica EU-a, 2 zemlje EGP-a i 1 zemlja kandidat za EU) koje imaju koristi od ImpleMENTAL projekta.

Sudjelovali smo na online konzultacijama o nacrtu smjernica Zakona o mentalnom zdravlju u skladu s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom u organizaciji  Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Ureda visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR).

Sudjelovali smo u radu dvodnevnog seminara jačanja organizacijskih kapaciteta (National Capacity Building) koji su organizirale Udruga za psihosocijalnu pomoć  Susret i Zaklada za ljudska prava i solidarnost Solidarna.

Naša zaposlenica uspješno je završila IPS (International peer support) online core trening u trajanju od 40 sati, te multiplicira stečena znanja na ostale zaposlenike i volontere u udruzi.

Odbori, radne skupine, povjerenstva

Predsjednica udruge je članica Odbora EUCOMS-a (European Community based Mental Health Service Providers  Network) za područje peer ekspertize. To je prilika za dijeljenje naših znanja i iskustava u pružanju peer podrške i učenje iz iskustava ostalih članica u svrhu afirmacije zaštite mentalnog zdravlja u zajednici na međunarodnom nivou.

Predsjednica udruge sudjeluje u radu Povjerenstva za praćenje procesa prevencije, dijagnostike i liječenja na području mentalnog zdravlja u post-COVID periodu pri Ministarstvu zdravstva.

Sudjeluje također i  u radu Radne skupine za izradu Akcijskog plana za metalno zdravlje u zajednici pri Ministarstvu zdravstva.

Predavanja, treninzi, konzultacije, simpozij, javna rasprava

Na poziv Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, održali smo predavanje na webinaru

Europske mreže tijela za ravnopravnost EQUINET. Tema webinara bila je  izgradnja kapaciteta tijela za ravnopravnost vezano uz osobe s psihosocijalnim invaliditetom i teškoćama mentalnog zdravlja.

Organizirali smo Terensku praksu iz kolegija Socijalni rad s pojedincem za studente Studijskog centra socijalnog rada pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studenti su imali prilike upoznati naš rad, pomoći u odvijanju dijela aktivnosti, upoznati se sa našim članovima i izazovima s kojima se susreću.

U sklopu našeg projekta „Pomozi mi da pomognem“ održali smo dvodnevni Trening za osposobljavanje facilitatora Grupa peer podrške.

U sklopu projekta „Unmasking youth mental health“ kojeg je nositelj partnerska udruga Hajde da… održali smo dvodnevni Trening o organizaciji radionica za mlade s mentalnim teškoćama.

U sklopu projekta „Važnost psihofizičkog zdravlja za djelovanje u kriznim situacijama“ kojeg je nositelj partnerska udruga Sofija održali smo dva četverodnevna Facilitacijska treninga za trenere pomagača u pružanju peer podrške

Sudjelovali smo u organizaciji i provedbi 6. međunarodnog transdisciplinarnog simpozija BIOETIKA I APORIJE PSIHE

U sklopu Erasmus+ programa Europske unije za edukaciju, obuku, mlade i sport, u Klinici za Psihijatriju Vrapče, održan je Trening na temu: Smanjivanje stigme i diskriminacije osoba s mentalnim poteškoćama i uloga obitelji i skrbnika na kojem smo iznijeli naša uspješna iskustva o radu s obiteljima osoba s teškoćama mentalnog zdravlja.

Sudjelovali smo u organizaciji i provedbi javne rasprave „Mentalno zdravlje u slovima, brojkama i životima“.

Kontinuirano provodimo online konzultacije za facilitatore grupa peer podrške za polaznike iz nekoliko županija na području RH.

        On line konzultacije za facilitatore

U medijima:

https://www.kulturpunkt.hr/content/strategija-bez-ulaganja?fbclid=IwAR0NXN6vJo5Ptdw8pl7Sj9WVo5isCSwAKjed5Bv1DJVJbkC71kzzowhtsIw

https://ludruga.hr/wp-content/uploads/2022/06/May-2022-Newsletter-EUCOMS.pdf

https://www.zdravi-gradovi.com.hr/?fbclid=IwAR0D35JqVEKQzEHHxBp5HZdGgYkToM5J19VR0-rBkOnBMiigfK9_gJIIgrk&fbclid=IwAR0D35JqVEKQzEHHxBp5HZdGgYkToM5J19VR0-rBkOnBMiigfK9_gJII

https://faktograf.hr/2022/12/08/strateski-okvir-razvoja-mentalnog-zdravlja-neambiciozni-je-dokument/

https://portalnovosti.com/signali-tjeskobe

 

Financijski izvještaj
Završni financijski izvještaj za 2022. godinu